Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat smugglade kärleksbrev – utesluts

Foto: OLLE SPORRONG

Advokaten blev påkommen med att smuggla brev till en gängledare som satt häktad.

Hon försvarade sig med att det endast handlade om oskyldiga kärleksbrev.

Efter Expressens avslöjande utesluts hon nu ur Advokatsamfundet.

Att den unga kvinnliga advokaten straffas hårt när andra klarat sig undan med böter möts nu av kritik.

Den stora knarkrättegången i Södertörns tingsrätt var en av fjolårets största rättsfall. 22 personer stod åtalade misstänkta för att ha sålt stora mängder narkotika.

En av de utpekade ledarna i knarkligan satt häktad med restriktioner – men fick ändå brev in- och utsmugglade med hjälp av sin advokat.

I oktober anmäldes ärendet till Advokatsamfundet och nu meddelar disciplinnämnden att advokaten blir utesluten.

”Synnerligen försvårande”

I en skrivelse från Advokatsamfundet står:

”Nämnden har i sitt beslut funnit att advokaten, när klienten var häktad med restriktioner, har överlämnat brev till och från klienten.

”Disciplinnämnden har funnit omständigheterna synnerligen försvårande och har i sitt beslut uteslutit advokaten ur Advokatsamfundet. En ledamot var skiljaktig och ansåg att påföljden skulle bli varning med högsta straffavgift.”

Advokatens brevsmuggling uppdagades tack vare ett brev som den häktade mannens flickvän skickade enligt rutinerna, där innehållet först granskas av åklagare. I brevet stod:

”Jag fick ditt brev i går av din advokat efter rättegången.”

När brevsmugglingen uppdagades försvarade sig advokaten med att det bara handlade om oskyldiga kärleksbrev mellan den häktade mannen och hans flickvän.

”Får se om hon blir av med jobbet”

När den häktade mannen visiterades fann man brev som han skrivit till flickvännen som ännu inte lämnats över. När man gick igenom hans cell fann man dessutom tidigare brev från flickvännen som smugglats in.

Efter allt uppdagats skrev mannen ett nytt brev till sin flickvän där han gav henne bannor för att hon uttryckt sig på ett sätt som gjorde att allt uppdagades. I det brevet stod:

”Hur kan du skriva på brev som går till åklagaren att du fått brevet som jag gav till min advokat efter rättegången? Du vet själv att hon inte får göra det men du tänkte inte klart det är lallish men får se om hon blir av med jobbet o då kan inte nån advokat göra som hon gjorde, att ge och ta brev.”

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander menar att restriktionsbrott, som skett i det här fallet, är ett allvarligt åsidosättande av god advokatsed.

Advokatsamfundet: ”Väldigt allvarligt”

– Här har det skett vid upprepade tillfällen, där hon har förmedlat brev både in och ut trots restriktioner. Det är så allvarliga felbedömningar att hon ska uteslutas helt enkelt.

Advokatens invändning om att det bara handlade om harmlösa kärleksbrev underkänns av disciplinnämnden. Nämnden konstaterar att hon inte har kunnat vara säker på vilka konsekvenser brevens innehåll skulle få.

De senaste månaderna har flera fall av misstänkt misskötsamhet bland advokater uppdagats.

Hur påverkar detta bilden av advokatkåren?

– Det påverkar säkert. Men med det här beslutet visar Advokatsamfundet att detta är uteslutningsgrundande. Det här beslutet blir vägledande som praxis framöver. Det visar hur viktig den här frågan är, säger Edwall Insulander.

Brevsmugglingen ledde till att advokaten fick sparken från sitt uppdrag i det stora knarkmålet. I samband med dom tvingades hon också betala 230 000 kronor på grund av de kostnader som uppstått till följd av hennes agerande.

Åklagaren: ”Något som skaver”

Kammaråklagare Lisa dos Santos skrev en debattartikel i Aftonbladet som innebar startskottet på debatten om advokater och deras framtoning.

– Det är något som skaver med att det är en yngre kvinnlig advokat som får det här stränga straffet samtidigt som det finns ett relativt färskt exempel på en manlig advokat i Göteborg som klarade sig med böter, säger Lisa dos Santos.

Fallet hon refererar till är advokaten Edip Samuelsson som regelbundet företräder släkten Ali Khan – där flera medlemmar pekas ut som ett kriminellt nätverk. Han tilldelades en varning och böter på 50 000 kronor för att i två fall ha brutit mot god advokatsed och hjälpt klienter att runda häktningsrestriktioner och föra ut information.

Samtidigt, säger Lisa dos Santos, är det aktuella fallet med den kvinnliga advokaten ett exempel på en gränsförskjutning som skett i vissa led inom försvararbranschen. 

Hon är inte övertygad om att strängare straff, som uteslutning, är lösningen. Särskilt inte när de flesta etikbrotten inte kommer upp till ytan. Hon menar att har man ett problem behöver man komma åt det i grunden.

– Hur gör man för att hindra att unga advokater hamnar i en osund arbetsmiljö där de känner sig pressade att tänja på gränserna?

Betydande skillnader

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander tycker inte att den bedömning som gjorts är problematisk.

– Man kan och bör inte jämföra ärenden. Varje ärende bedöms enskilt och i de här två fallen finns det ganska betydande skillnader i omständigheterna.

Att det är en ung kvinnlig advokat som uteslutits betyder inte att hon dömts hårdare, anser hon.

– Bedömningen sker utifrån vad som har hänt och vad som står i handlingarna. Det är helt självklart att det inte spelar någon roll vad advokaten i fråga har för ålder eller kön.

Expressen har sökt advokaten för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.