Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat smugglade brev – kräver 392 000 kronor

Så såg brottsstatistiken ut 2019.
Advokaten entledigades från målet efter att hon smugglat brev till sin häktade klient.

Advokaten sparkades från sitt uppdrag efter att hon smugglat brev till en häktad klient.

Nu har hon skickat notan för sitt arbete till domstolen: 392 000 kronor.

Åklagarsidan är av annan åsikt – och tycker att hon personligen ska stå för de stora kostnader som uppstått för att rättegången avbrutits.

Sammanlagt 23 personer står åtalade i den stora knarkrättegången i Södertörns tingsrätt. Hittills har det varit en kaotisk tillställning.

Flera av de åtalade har eskorterats ut från salen efter att de fått känsloutbrott och skrikit könsord och andra smädelser gentemot bland annat poliser som varit på plats för att vittna.

Nyligen krävde åklagare och Justitiekanslern att en av försvarsadvokaterna i målet skulle entledigas efter att hon blivit påkommen med att smuggla brev till sin klient, som satt häktad med restriktioner.

Fick sparken – kräver 392 000

Svea hovrätt sparkade kvinnan från uppdraget med motiveringen att hon agerat i strid med god advokatsed. Sedan dess har även Advokatsamfundet inlett ett ärende med anledning av brevsmugglingen.

Efter entledigandet har advokaten i fråga nu lämnat in sin kostnadsräkning till tingsrätten. Hon kräver 392 000 kronor för det arbete hon utfört i målet.

I ett yttrande skriver åklagarna att de inte betvivlar att hon lagt ner mycket tid på ärendet – men att hennes agerande ”orsakat stora merkostnader för målet”.

”Hur stor merkostnaderna bli går ännu inte att säga, men det är åklagarnas uppfattning att (advokaten) […]ska bli ersättningsskyldig för dessa merkostnader”.

Rättegången pausad

Uppdagandet av brevsmugglingen har fått stora konsekvenser. Efter att advokaten sparkats ur målet stod en av de åtalade – utpekad som en av de ledande i narkotikaligan – utan försvarsadvokat.

Hela rättegången mot de 23 åtalade har därför satts på paus i väntan på att den nya försvarsadvokaten ska läsa in sig på det omfattande utredningsmaterialet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.