Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adriana, 12, sköts till döds av gängkriminella

Adriana, 12, träffades av minst en kula – avsedd för någon annan – under en hundpromenad i Norsborg.
Adriana sköts till döds i Norsborg för en månad sen.
Foto: Privat
Polisen på plats när Adriana sköts ihjäl natten till den 2 augusti.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen undersökte en utbränd bil i samband med mordet.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
En minnesplats har upprättats där flickan sköts till döds.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Adriana skulle ha fyllt 13 år i höst.

I stället träffades hon av minst en kula – avsedd för någon annan – under en hundpromenad i Norsborg.

– Hon var som en ängel så jag tror hon är en ängel nu också, säger vännen Lilly i TV3:s ”Efterlyst”. 

Natten till den 2 augusti tog 12-åriga Adriana ut sin hund på en promenad i Norsborg, söder om Stockholm. Mellan McDonald's och Shell dök plötsligt en vit Audi med flera gärningsmän upp – och öppnade eld.

Efter skottlossningen låg Adriana kvar på marken. Hon fördes till sjukhus med skottskador, men hennes liv gick inte att rädda.

”Exceptionellt att man skjuter och dödar ett 12-årigt barn”

– Det är exceptionellt att man skjuter och dödar ett 12-årigt barn. Det tror jag att de flesta kriminella skulle ta starkt avstånd ifrån, säger advokat Thomas Bodström, familjens målsägandebiträde, till Expressen.  

Adrianas föräldrar har godkänt namn- och bildpublicering på Adriana, genom Thomas Bodström. 

Enligt Expressens uppgifter var de egentliga måltavlorna två unga män med kopplingar till det kriminella Botkyrkanätverket. Ännu har ingen gripits.

Bodström: ”Tror inte ens att man kan försöka sätta sig in i föräldrarnas situation”

Thomas Bodström vill kraftigt markera mot moraliserande omdömen som han tagit del av kring att Adriana var ute på natten. 

– Det har funnits något slags fördömande, att ja hon kommer från det här området och där är 12-åringarna ute på natten. Jag kan säga att hon har de mest skötsamma och ambitiösa föräldrar jag någonsin träffat och det var en jätteduktig flicka. Men det var sommarlov, det var ljust, det var varmt och hon stack ut med kompisarna och hunden och då hände det här, säger Bodström. 

– Jag tror inte ens att man kan försöka sätta sig in i föräldrarnas situation. Att man har en flicka som blir brutalt mördad. 

Adriana ville bli veterinär

För TV3:s ”Efterlyst” berättar vänner att Adriana var omtänksam, rolig och påhittig. Att hon älskade att dansa, spela in videor på appen Tik-Tok och ville utbilda sig till veterinär.

En dryg månad efter att hon mördades skulle hon ha fyllt 13 år.

– Jag var alltid som hennes storasyster och så, överbeskyddande. Men inte på det sättet att jag någonsin trodde att hon skulle kunna dö, säger vännen Lilly i ”Efterlyst”.

Bild ur TV3:s Efterlyst. Adrianas föräldrar har godkänt namn- och bildpublicering på Adriana, genom målsägandebiträdet Thomas Bodström.
Foto: Privat
Thomas Bodström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ändå hade hon en dålig magkänsla den kväll Adriana sköts till döds.

– Jag sa till henne att gå hem. Det var som att jag kände på mig någonting men jag trodde inte det skulle vara något sådant här.

”Hon fanns alltid där för en”

När Lilly får beskriva sin vän säger hon:

– Hon var rolig, hajpad, man hade aldrig tråkigt med henne. Hon fanns alltid där för en när man inte mådde bra. Hon vara som en ängel så jag tror hon är en ängel nu också.

Lilly berättar också för ”Efterlyst” om chocken när hon fick veta att Adriana hade dött. Hur hon satt med telefonen i handen och stirrade in i väggen.

– Jag tror fortfarande inte... Jag tror hon har haft semester eller har utegångsförbud eller någonting, inte att hon är död.

Stefan Löfven om dödade 12-åringen i Norsborg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.