Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De döms för mordet på Adriana, 12

Domare Tore Gissin om domen i Adrianamålet.
Adriana, 12, sköts sommaren 2020 i Norsborg.
Adriana mördades kort innan hon skulle börja åttonde klass.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Maykil Yokhanna, 31.
Foto: Polisen
Benjamin Mahdi, 24,
Foto: Polisen
Hassan Mohammad, 32.
Foto: Polisen

Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24, och Hassan Mohammad, 32, döms till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana sommaren 2020. 

De döms även för mordförsök mot sju andra personer vid samma tillfälle. 

– De har kommit till den här McDonald’s-restaurangen i Norsborg och avlossat automateld med svepande rörelser och urskiljningslöst skjutit mot personer som har befunnit sig på den här platsen där en har träffats av två skott och avlidit, säger rättens ordförande chefsrådmannen Tore Gissin.

– Vi ser fram emot att ta målet till hovrätten, säger försvarsadvokat Lina Holmgren som företräder Benjamin Mahdi.

Det var en sommarnatt i augusti 2020 som skott avfyrades med automatvapen från en stulen vit Audi utanför McDonald's i Hallunda i Botkyrka kommun utanför Stockholm.

I bilen befann sig män som åkt dit i syfte att utföra en dödsskjutning i en infekterad gängkonflikt mellan nätverken ”Vårby/Norsborg” och ”May”. När en av de utpekade måltavlorna flydde från platsen passerade han 12-åriga Adriana som hamnade i skottlinjen.

Hon träffades i bröstet. Hennes liv gick inte att rädda. 

Tre åtalade för mordet

I oktober förra året väcktes åtal i det omfattande målet som utöver mordet på Adriana innefattar en rad brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk söder om Stockholm sommaren 2020. 

Tre personer dömdes på onsdagen till livstids fängelse för mordet. 

Maykil Yokhanna, 31. Han har i åratal spelat en huvudroll i ett av Stockholms blodigaste gängkrig, har på senare år fått ge namn åt ett eget nätverk och har utsatts för flera mordförsök från Vårbysidan i konflikten.

Yokhannas två underhuggare Benjamin Mahdi, 24, och Hassan Mohammad, 32. I polisutredningen och chattar som mordutredarna kommit över kallas de flera gånger för Yokhannas ”grabbar”. 

De döms även för mordförsök mot sju andra personer som befann sig på platsen – varav två var de egentliga måltavlorna, enligt rätten.

I domen står:

”Det var fråga om en urskillningslös eldgivning på en plats där det vistades flera människor. Brotten har präglats av en särskild hänsynslöshet och är synnerligen allvarliga. Tingsrätten anser därför att Benjamin Mahdi, Hassan Mohammad och Maykil Yokhanna inte kan dömas till någon annan påföljd än fängelse på livstid.”

Samtliga har nekat till brott.

Kommer överklaga

Domen kommer att överklagas, enligt Benjamin Mahdis advokat Lina Holmgren.

– Vi anser inte att det här är en riktig värdering av den utredning som har presenterats. 

Hon ska gå igenom domen med sin klient under eftermiddagen.

– Att få livstids fängelse när man helt förnekar brott är en besvikelse, naturligtvis. Han säger ju att han har ingenting med mordet att göra och då kan man bara tänka sig hur det känns att få ett domslut på livstid, säger Lina Holmgren. 

Försvarare Hanna Lindblom företräder Hassan Mohammad som också kommer att överklaga tingsrättsdomen. 

– Det är självklart. Det är mot bakgrund av hans inställning till hela det här påståendet. Han förnekar brott.

”Chattarna ensamma hade inte räckt”

I utredningen har åklagare Anna Svedin saknat teknisk bevisning som direkt binder gärningsmännen till dödsskjutningen. 

Männen fälls i stället med stöd av indiciebevisning, alltså ett stort antal olika omständigheter som var för sig pekar mot att det var de åtalade männen som utförde gärningen, enligt rätten:

”Bland annat handlar det om kopplingar till de vapen och den bil som användes, männens motiv, chattar och uppkopplingar med så kallade skytelefoner och efterföljande agerande där männen såg till att vapnen och bilen röjdes undan”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Någon enskild omständighet att hade inte räckt. Däremot har de olika tyngd och pekar olika starkt, där chattmaterialet från den krypterade tjänsten Sky och uppkopplingen med sådana telefoner är det enskilt viktigaste, säger rådman Daniel Eriksson. 

– Chattarna ensamma hade inte räckt. Men man får inte glömma bort att det finns ett verkligt iakttagbart händelseförlopp som de här chattarna ska jämföras med och ställas mot, säger chefsrådmannen Tore Gissin.

Dagen innan dödsskjutningen spelade en rappare från Västerås in en musikvideo där bilen och vapnen som senare användes vid mordet visades upp som rekvisita. Både Maykil Yokhanna och Benjamin Mahdi deltog i musikvideoinspelningen. Att de hade en nära koppling till både bilen och vapnen är en av de indicier som tingsrätten fäster vikt vid när de nu döms.

Fjärde misstänkt på fri fot

En fjärde misstänkt, 25-årige Serkan Demirkiran, har jagats av svensk polis sedan sommaren 2021. Han är häktad i sin utevaro och befinner sig i Turkiet – utom räckhåll för svenska myndigheter.

Han hävdar själv att han inte befann sig i bilen, säger han i boken ”När ingen lyssnar” av journalisten Diamant Salihu. 

– Jag är hundra procent säker på att jag inte var i bilen. Jag väntar i Turkiet på att de andra ska frias.

Åklagaren pekar inte ut vem av de fyra som avlossade de tre vapnen utan menar att alla är ansvariga för mordet och mordförsöken. 

Domen omfattar även åtal mot fyra andra män som också döms för brott. Bland annat döms en man för skyddande av brottsling, grovt brott, till fängelse i två år.

Boström: ”Gängkriminella tar avstånd”

Thomas Bodström, som företräder Adrianas familj, säger till TT att livstidsdomarna innebär en upprättelse för familjen.

– Det är naturligtvis viktigt för dem, även om de inte kan få sin dotter tillbaka, säger han.

Bodström är även positiv till att de dömda männen ska betala höga skadestånd till en rad av de målsägande. Totalt landar skadestånden på drygt 1,5 miljoner kronor där de högsta betalas ut till Adrianas föräldrar.

– Det är inte skadestånden i sig som är det viktiga, utan det är just upprättelsen, säger Bodström.

Thomas Boström framhäver att det rör sig om ett unikt mål, inte minst eftersom det väckt så mycket känslor även inom den gängkriminella världen.

– Det här går utöver allt annat som rör gängkriminella. Att en flicka som inte ens fick hinna bli tonåring beskjuts på det här sättet och skjuts ihjäl. Det tar också väldigt många kriminella bestämt avstånd ifrån, säger han

Övervakningskamera filmar skjutningen från bilen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.