Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abdullah Janabi, 17, mördad i Stockholm – våldsvågens sjätte offer

Senaste nyheterna från Expressen TV
Abdullah Janabi, 17, är det senaste dödsoffret i den pågående våldsvågen i Stockholmsområdet. Han dödades i en skjutning i Västertorp.
Foto: Privat / Privat

Ytterligare ett liv har släckts i den pågående våldsvågen, kopplad till gängkriminalitet. 

På torsdagskvällen mördades 17-årige Abdullah Janabi i Västertorp i södra Stockholm – den sjätte dödsskjutningen i Sverige inom loppet av en vecka. 

– Han var inte bara en son, han var min bäste vän, säger Abdullahs far. 

Våldsvågen i Stockholm har eskalerat kraftigt sedan ett dåd i Istanbul, den 6 september. En skottlossning hade inträffat på ett kafé i staden och fem svenska medborgare fängslades efter händelsen i Turkiet. 

Expressens Kim Malmgren har tidigare rapporterat hur det kriminella nätverket Foxtrot fallit isär i två delar – vilket ska ha varit orsaken till dådet i Istanbul. Sedan tidigare är det känt att nätverkets ledare, Rawa ”Kurdiska räven” Majid, befinner sig i landet. Dagen efter dådet har det följt skjutningar så gott som varje dag i Stockholmsområdet. Bland annat har en kvinna i 60-årsåldern – mamma till ”Jordgubben”, vars riktiga namn är Ismail Abdo – mördats. Han tros stå bakom den ena falangen i den splittring som nu uppstått i gänget. 

Även ”Kurdiska rävens” svärmor, Anne Edwards, har beskjutits i sitt hem.

– Sverige ska veta att alla som stöttar Rawa Majid, alla som springer ärenden för honom, alla som köper narkotika av honom, riskerar att dö, berättade en källa inifrån Abdo-falangen för Expressen. 

Skottlossningen i Västertorp inträffade i torsdags kväll.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Känner inte till någon osämja” 

I torsdags kväll mördades också Abdullah Janabi i Västertorp, några dagar efter sin sjuttonde födelsedag.

Klockan var runt 20-tiden på kvällen när en privatperson hittade honom skottskadad. Han är hemmahörande i Enköping, där han hade lämnat skolan fyra timmar tidigare.

Om dådet kopplas till gängvåldet är okänt, enligt polisen. 

– Det är för tidigt att säga, har Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen, sagt till TT.

Abdullah Janabi hade en koppling till ett kriminellt nätverk som varit lierat med Rawa Majid, och han hade själv utretts för brott i den kriminella miljön.

Hemma sörjs han av sin familj som står oförstående inför det som hänt. 

– Han var inte bara en son, han var min bäste vän, berättar Abdullah Janabis far. 

Han säger att sonen ofta var i Stockholm men att det inte var något särskilt som utmärkte sig den aktuella kvällen. Han hade varit hemma under dagen och enligt familjen är dödsfallet en gåta för dem. 17-åringen var dock dömd sedan tidigare för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd. Kopplingarna till den pågående gängkonflikten är inte klarlagd. 

– Han brukade träffa vänner men vi känner inte till att det fanns någon som ville honom något illa, säger pojkens far. 

Tidigare i veckan mördades 19-årige Giovanni Farias. På platsen på Vanadisvägen finns en minnesplats.
Foto: Cesar Fältskär

Icke-inblandad person mördad vid sitt hem

Abdullah Janabi dog på sjukhus, natten mot fredag, och familjen har ännu inte fått se sin döde son. 

– Min son, en del av mig, är borta. Det gör så fruktansvärt ont. Det är svårt att förstå vad som pågår just nu, säger en förtvivlad far. 

Expressen har tidigare rapporterat om 19-årige Giovanni Farias som mördades i Vasastan och Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, som sköts när han var på väg till sitt jobb i hemtjänsten. En skjutning som tros vara felriktad mot en oskyldig person. 

Polisen har efter mordet på Abdullah Janabi knackat dörr i området och utför sedvanligt utredningsarbete. Ingen är gripen. 

– Vi är många som sörjer i dag, det är en outsäglig sorg, säger hans mor som på lördagen tar emot sörjande och beklagande i sitt hem. 

– Det finns inte så mycket mer att säga. Orden är slut och vår son är borta. 


Skottdåden som skakat Sverige

Torsdag 7 september, Gränby, Uppsala

• Dagen efter händelsen i Istanbul skjuts en kvinna i 60-årsåldern, mamma till Ismail Abdo, ”Jordgubben”, till döds i ett hus i ett villaområde. En 19-årig man från Stockholmsområdet och en 15-årig pojke från en annan del av landet har häktats misstänkta för inblandning.

(Skjutningen i Istanbul går att läsa om här)


Söndag 10 september, Stenhagen, Uppsala

• Skott mot bostad där flera personer befinner sig. Skjutningen tros ha riktats mot fel nummer på gatan. Polisens teori är att måltavlan var Anne Edwards, svärmor till Rawa Majid, som bor i huset bredvid, enligt uppgifter till Expressen.


Måndag 11 september, Haninge, Stockholm

• En 13-årig pojke hittas död i ett skogsområde. Han var anmäld försvunnen och kopplas till kriminella nätverk, enligt Expressens uppgifter.


Tisdag 12 september, Sala backe, Uppsala

• Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, skjuts ihjäl på väg till jobbet i hemtjänsten. Polisen misstänker att det rör sig om en felskjutning och att det tilltänkta offret var en släkting till Rawa Majid, ”Kurdiska räven”, som har kopplingar till adressen.


Tisdag 12 september, Sollentuna, Stockholm

• En man i 20-årsåldern skjuts till döds i ett bostadsområde intill en skog i Helenelund i Sollentuna.


Onsdag 13 september, Stenhagen, Uppsala

• Skottlossning mot bostad. Ingen skadad. En nära anhörig till Rawa Majid har koppling till adressen där skottlossningen ägde rum, enligt uppgifter till SVT. En 17-årig pojke grips i området. Senare har två unga män, 18 respektive 19 år gamla, gripits i Malmö.


Onsdag 13 september, Vasastan, Stockholm

• 19-årige Giovanni Farias skjuts till döds på Vanadisvägen i centrala Stockholm. Flera personer blir vittnen till händelsen. Mannen har rört sig i kriminella miljöer, enligt uppgifter till Expressen.


Torsdag 14 september, Hageby, Norrköping

• Skottlossning mot lägenhetsdörr. Ingen skadad. Fyra personer har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.


Torsdag 14 september, Västertorp, Stockholm

• 17-årige Abdullah Janabi skjuts till döds i Västertorp i södra Stockholm. Flera skott har avlossats, enligt polisen.


Torsdag 14 september, Jordbro, Stockholm

• Flera skott avlossas in i en dörr till en bostad i Jordbro söder om Stockholm. Minst en person var hemma. Två tonåringar misstänks för skjutningen. En tonårspojke har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna

Så många brott anmäldes i Sverige 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.