Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abbe ”Blattelito” Alsaadi frias från mord på exflickvän

Döms till tre år och sex månaders fängelse.
Alsaadi frias från mord och straffet blir fängelse i 3 år och sex månader.

Exflickvännen hittades död i sitt badkar i sitt hem.

Influencern Abbe Alsaadi, 23, dömdes till 18 års fängelse för mord i tingsrätten – som han valde att överklaga till Svea hovrätt.

På torsdagen kom hovrätten med sin dom: Alsaadi frias från mord och straffet blir fängelse i 3 år och sex månader.

– Utgången i hovrätten ser vi som en stor framgång, säger Alsaadis advokat Hanna Lindblom. 

I tingsrätten dömdes influencern Abbe ”Blattelito” Alsaadi till 18 års fängelse för att ha mördat sin tidigare flickvän genom att injicera henne med en dödlig dos av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol när hon låg i badkaret.

Nu river Svea hovrätt upp domen – och frikänner Alsaadi för mordanklagelserna.

Domstolen skriver att det ”inte går att få en entydig och klar bild av vad som inträffade” i samband med kvinnans död. Åklagaren har lyckats styrka att influencern injicerade exflickvännen med tramadol – men inte med vilken mängd. Eftersom kvinnan tidigare tagit tramadol på eget bevåg är det inte ställt bortom rimligt tvivel att hon själv tagit drogen även i samband med sin död, resonerar hovrätten.

Får tre och ett halvt års fängelse

Alsaadi frikänns för mord – men fälls på en rad andra punkter. Sammantaget döms han till tre år och sex månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning, misshandel i två fall, grovt vapenbrott, olaga hot i två fall, sexuellt ofredande, grovt förtal, förtal, ringa narkotikabrott, ringa dopningsbrott, egenmäktigt förfarande, och skadegörelse i fem fall.

Kvinnofridskränkningen rör den exflickvän som han nu frikänns från att ha mördat. Innan sin död slog hon själv larm till både polisen och vänner om Alsaadis våldsamma beteende.

Han döms för att bland annat ha piskat med ett skärp, klippt av hennes hår, slagit en Ipad över hennes knä, huggit henne med en kniv och tagit ett stryptag om hennes hals.

Alsaadi har suttit frihetsberövad sedan i maj förra året – tid som han kan avräkna mot ett fängelsestraff om domen vinner laga kraft.

Med regeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar inräknad innebär det att han kan släppas ur fängelset redan i juli nästa år.

Abbe Alsaadi

Alsaadi bytte advokat och överklagade

Under de senaste åren har Abbe Alsaadi under aliaset ”Abbe Blattelito” varit en influencer på sociala medier, med över 100 000 följare på Instagram. I åtalet mot honom målade åklagaren upp ett motiv som handlade om att Alsaadis fasad på sociala medier var hotad.

Efter tingsrättsdomen bytte Alsaadi från Leif Silbersky till Hanna Lindblom. 

Inför hovrättsförhandlingarna hade Alsaadi och Hanna Lindblom tagit fram 59 punkter som de hoppades skulle leda till en friande dom. Bland annat handlade det om mordoffrets psykiska hälsa, förhör med Alsaadi själv, en anhörig till honom, poliser och personer som fick berätta om den rättsmedicinska och rättskemiska undersökningen av offret.

Advokaten: ”Korrekt bedömning”

Hanna Lindblom kommenterar hovrättsdomen så här:

– Hovrätten har gjort en korrekt bedömning. Men jag kan till och med säga så här, att jag inte är särskilt förvånad över hovrättens dom, säger hon och fortsätter:

– När jag kom in i målet som ny försvarare, började vända på hela utredningen och lyfta på lite olika stenar, så kände vi att det är ett undermåligt polisarbete som ligger till grund för utredningen.

Hon menar att polisen inriktat sig entydigt på en misstänkt gärningsman.

– Man har inte förutsättningslöst drivit den här utredningen framåt. När man gör på det sättet tror jag man missar väldigt mycket.

Vice chefsåklagare Tomas Mattsson säger i ett pressmeddelande:

– Jag har förståelse för hovrättens resonemang. Det har inte varit en alldeles enkel utredning, i synnerhet inte i de rättsmedicinska och rättskemiska delarna. I övrigt kan jag konstatera att hovrätten i stort delar min uppfattning när de gäller de andra brotten han åtalades för.

Abbe Alsaadi.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.