Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41 män gripna för sexköp på Söder i Stockholm

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Polisbefälen Elin Sjögren och Linnea Horgby arbetade som insatsledare med civilspaningen i en dryg veckas tid.Foto: Helen Ling/Sveriges Radio P4 Stockholm / Sveriges Radio P4 Stockholm
41 män greps under insatsen.Foto: BILDBYRÅN

41 män i alla samhällsklasser har gripits för sexköp på Södermalm i Stockholm.

Nu avslöjar poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren detaljer från insatsen – och att mörkertalet sexköpare är betydligt högre.

– Vi var tvungen att släppa andra som gick in och ut ur lägenheter för vi hade tillräckligt att göra ändå, säger Linnea Horgby till P4 Stockholm.

Nyligen greps 41 män på Södermalm i Stockholm misstänkta för sexköp.

Den omfattande prostitutionshärvan uppdagades på onsdagen då polisen offentliggjorde en riktad insats som ägt rum för drygt två veckor sedan.

Männen greps på tre olika lägenhetsbordeller belägna på Götgatan i Stockholm.

Polisbefälen Elin Sjögren och Linnea Horgby arbetade med civilspaningen under en dryg veckas tid. Syftet var att få en bild över prostitutionens omfattning i området. 

Det höga antalet gripna förvånar insatsledarna – som berättar till P4 Stockholm att siffran kunde ha varit ännu högre.

– Det är väldigt många. Det var även tillfällen när vi poliser som jobbade satt med frihetsberövade gripna män, och var tvungen att släppa andra som gick in och ut ur lägenheter för vi hade tillräckligt att göra ändå. Så att vi hade kunna få fler än 41, säger Linnea Horgby till P4 Stockholm.

Stort antal gripna

Siffran 41 går att jämföra med fjolårets totala antal gripna sexköpare i hela Stockholm som ligger på ett 50-tal.  

– Det krävs att man jobbar med civilspaning mot det för att ens upptäcka det, annars kommer det gå under radarna, förklarar Linnea Horgby mörkertalet till P4.

Männen som nyligen gripits för sexbrott av Södermalmspolisen kommer från alla samhällsklasser skriver insatsledarna på Facebook:

”Här är några av de misstänkta:

Man 35 år, arbetslös flerbarnsfar.

Man 19 år, studerande.

Man 43 år, VD på stort företag, har fru och barn på annan ort.

Man 26 år, funktionsvarierad.

Man 56 år, änkling på tjänsteresa i Stockholm.

Man 32 år, nybliven far, har fast jobb och fru.

Man 31 år, turist från ett europeiskt land på weekendresa med killgänget.”

Bland de män som nu har fått strafföreläggande för köp av sexuell tjänst finns en toppekonom i 60-årsåldern, skriver Aftonbladet. Han greps efter att ha köpt sex på Södermalm en fredagskväll i januari och ska nu betala 50 dagsböter, totalt 32 500 kronor.

– Jag har inga kommentarer, säger mannen till Aftonbladet.

Polisens bilder från insatsen. En spanare utanför en lägenhet.Foto: Polisen
Sängen i en lägenhet som användes vid brott.Foto: Polisen
En av polisens bilder från insatsen visar glidmedel, kondomer, tamponger och servetter.Foto: Polisen

Lägenhetsbordeller – hyrs ut av privatpersoner

De prostituerade kvinnorna är i regel unga kvinnor från fattiga länder.

Majoriteten av männen som gripits har redan sonat sina brott genom att betala böter på plats. Detta till följd av den nya metoden ”snabbare lagföring” som gör att böter kan delas ut direkt när gripandet sker.

Gatuprostitution förekommer fortfarande, men inte i samma utsträckning som lägenhetsbordeller berättar insatsledaren Elin Sjögren:

– Det sker främst i lägenheter som privatpersoner hyr ut via olika sidor, säger hon till P4 och fortsätter:

– Så hyr de här personerna lägenheterna under en kortare tid, och så blir det en lägenhetsbordell av din lägenhet medan du är på semester.

Linnea Horgby och Elin Sjögren kommer att fortsätta kartlägga sexköp i Stockholm under det kommande året.

– Det är en hjärtefråga för oss båda, vi ville se hur problembilden ser ut i vårt lokala polisområde som är Södermalm, säger Elin Sjögren till P4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.