Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmord i Stockholms city – mördare klev in på företag

Gärningsmannen öppnade eld på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Se bilder från polisens insats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Se bilder från polisens insats.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Se bilder från polisens insats.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Café Sirap i Vasastan utsattes för ett bombdåd och en man sköts till döds i ett garage på Östermalm.

Nu åtalas en 36-åring för ett av morden i den blodiga konflikten om knarkpengar.

– Detta handlar om grov organiserad brottslighet. Det är helt klart, säger kammaråklagare Marina Chirakova

Det var vid 11-tiden på förmiddagen den 27 mars som polisen larmades till ett garage på Birger Jarlsgatan i Stockholm efter en skottlossning.

På platsen hade en beväpnad gärningsman gått in på en däckfirma och skjutit en ung man till döds. Ytterligare en person skadades, men överlevde.


LÄS OCKSÅ (Premium): Kokainmobilen startade striden – unik inblick i gängkriget


Enligt uppgifter till Expressen har mordet utretts som del av en misstänkt våldsspiral som omfattar bland annat sprängningen på Café Sirap i Vasastan tidigare samma månad samt mordet på en man som hittades död på en kyrkogård i Nacka i april.

Konflikt om knarkförsäljning

Detta bekräftas nu av åklagare i samband med att åtal väcks på måndagsmorgonen.

– I botten ligger en konflikt om försäljning av narkotika i ganska stor skala, säger kammaråklagare Marina Chirakova och fortsätter:

– Jag menar att startskottet sker den 6 mars. Då blir den dåvarande ägaren till Café Sirap hotad med ett pistolliknande föremål i samma lokaler som skjutningen sedan sker i. Bevisningen går ut på att de här händelserna – sprängningen av Café Sirap och mordet – hänger ihop.

En knapp månad in i utredningen greps en 36-årig man som misstänkt för mordet. Nu åtalas han för bland annat mord och mordförsök.

En kvinna i 35-årsåldern som tidigare suttit häktad misstänkt för medhjälp till mord åtalas endast för narkotikabrott av normalgraden tillsammans med mannen.

Loggar från Encrochat

Tidigare i år knäckte franska polisen den krypterade chattjänsten Encrochat, vilket lett till ett stort antal gripanden i olika utredningar. Även i denna mordutredning har polis och åklagare haft hjälp av utdrag från Encrochat.

– Det är en chatt mellan två personer som inte har något med den här händelsekedjan att göra. Däremot diskuterar de vad som har hänt och vad som ligger bakom, säger Chirakova.

En explosion inträffade utanför Café Sirap i början av mars. Bara veckor senare hade ägaren mördats.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Den 6 mars pistolhotades den dåvarande ägaren till Café Sirap i garagelokalerna. Tre veckor senare skedde en sprängning utanför kaféets lokaler. Ytterligare några veckor senare hittades kaféägaren mördad på en kyrkogård i Nacka.

Kaféägaren hittades mördad

Marina Chirakova leder även utredningen efter kyrkogårdsmordet – men är fåordig.

– Det vill jag inte uttala mig om. Förundersökningen pågår i den delen. Det är ingen frihetsberövad.

Expressen har tidigare rapporterat att våldsspiralen har koppling till det kriminella Östberganätverket.

– Jag vill inte uttala mig i den delen. Det jag kan säga är att detta handlar om grov organiserad brottslighet. Det är helt klart, säger Chirakova.

Se också:

Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.