Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man dömd i tingsrätten till 18 års fängelse för mord

Så här rapporterade Expressen om mordet i Järfälla den 6 maj.

Den misstänkta bedrägeriligan drog in stora pengar men kunde inte enas om fördelningen.

I en Mini Cooper drog en 34-årig man en pistol mot sin utpekade kompanjon och sköt honom till döds med flera skott i huvudet.

Nu har han dömts till 18 års fängelse för mordet.

Mannen friades senare i hovrätten.

Det var vid 15-tiden onsdagen den 6 maj som polisen fick larm om att en bil stod i lågor i Viksjö i Järfälla kommun. När den röda Mini Coopern brunnit ut fann man kvarlevor från en människa i bilens baksäte.

Kvarlevorna kom från en 32-årig man.

Tidigt i utredningen kunde man konstatera att det inte var branden som dödat honom.

Någon hade skjutit mannen två gånger i huvudet, dränkt bilen i bensin, tänt på och sedan flytt från platsen.

20 dagar senare bröt piketen upp dörren till en lägenhet i Järfälla.  I bostaden greps en 34-årig man och en annan man misstänkta för mordet och kopplingar till en bedrägeriliga.

Dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse

I lägenheten fann polisen omkring 90 000 kronor i kontanter samt sex exklusiva klockor.

Fallet gick till rättegång och i början av december meddelade Attunda tingsrätt att mannen döms till 18 års fängelse för mord. 

Den andre mannen som greps i tillslaget frikänns för mord men fick villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

I utredningen fanns tillräcklig teknisk bevisning för att styrka att 34-åringen avfyrat skotten mot den mördade mannen. Detta medgav han själv under rättegången – men menade att det handlat om nödvärn.

Enligt åklagaren spelade både de åtalade männen och mordoffret olika roller i en bedrägeriliga som bluffade till sig pengar genom banklån som sedan slussades vidare i olika led. Det sannolika motivet som pekats ut är att parterna blev oense om hur de intjänade pengarna skulle fördelas.

Sköt – ”i nödvärn”

Enligt 34-årige mannen drog 32-åringen vapen mot honom när de alla tre befann sig i Mini Coopern. Han har påstått att de två männen började slita i varandra i försök att få kontroll över vapnet och att skott sedan avlossades av misstag.

Tingsrätten underkände den förklaringen och menade att fynden vid den tekniska undersökningen visade att skotten omöjligt kan ha avlossats i nödvärn – utan att det i stället har handlat om mord.

Domen överklagades och i slutet av januari och 2021 togs fallet upp i Svea hovrätt. Där friades mannen från misstankarna och hovrätten rev upp domen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.