Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

20-åring åtalas för mord på nystartat LSS-boende

En 20-årig man åtalas för att ha knivhuggit en ung kvinnlig anställd till döds på LSS-boende.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den unga kvinnan hade bara jobbat i tre veckor på det nystartade gruppboendet i Enköping. Hon var ensam med den 20-årige klienten när han gick till attack och knivhögg henne till döds. 

Nu åtalas mannen för mord vid Uppsala tingsrätt. Han uppger som ett av motiven att han blivit mobbad av kvinnans tidigare pojkvän.

Enligt åtalet har mannen mördat den nyanställda 19-åriga kvinnan på LSS-hemmet genom att upprepade gånger hugga henne med kniv. Gärningen har skett med uppsåt, enligt åklagare Elin Blank. 

– Påföljden lär bli rättspsykiatrisk tvångsvård, eller livstids fängelse. Jag menar att det finns vissa försvårande moment som orsakat mer lidande, bland annat att dådet dragit ut på tiden, säger Elin Blank till Expressen.

Larmade själv

Mannen larmade själv polisen och har erkänt. Han uppger att han känt ”viss irritation” mot kvinnan på förmiddagen före attacken. Som en del av motivbilden hävdar 20-åringen att en ex-pojkvän till kvinnan utsatte honom för mobbning i skolan. 

– Han är inte tidigare lagförd för brott men har diagnoser och har haft ett utåtagerande beteende sedan barndomen, säger Elin Blank.

Hon räknar med att rättegången kan ske inom de närmaste veckorna och att den bara tar en halv dag.

– Mannen har lämnat en detaljerad berättelse som överensstämmer med brottsplatsundersökningen och blodstänksanalysen. Han har ju också erkänt mordet.

Enligt P4 Uppland visar den rättspsykiatriska undersökningen att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att mordet begicks i det tillståndet. Han bedöms som farlig och utredningen föreslår att han döms till rättspsykiatrisk tvångsvård.

Skakat om vård-Sverige

Mordet på den 19-åriga kvinnan skakade om i vård-Sverige när det kom fram att hon var helt nyanställd på företaget Serigmo cares nya LSS-hem i Enköping. 

Hon saknade utbildning och erfarenhet och jobbade ensam när den 20-årige klienten gick till attack.

Parallellt med rättsprocessen kring mordet utreds arbetsgivarens ansvar av åklagaren Jennie Nordin vid Riksenheten för arbetsmiljömål. Hon vill i nuläget inte säga om eller när det kan bli något åtal kring arbetsgivaransvaret.

– Förundersökningen pågår och jag kan inte säga något om innehållet just nu, säger Nordin.  

Fackförbundet Kommunal genomför en separat utredning om händelsen tillsammans med Arbetsmiljöverket. 

Även Ivo granskar

– Vi ska göra ytterligare några intervjuer med anställda, säger Kommunals regionala skyddsombud Hedvik Madsen. 

Också Inspektionen för vård och omsorg har granskat företaget Serigmo Care efter händelsen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.