Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adam knivmördades utanför restaurang i Uppsala

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Krogbråket började när en 19-åring upplevde att en grupp jämnåriga killar ”glodde” på honom.

Utanför restaurangen fortsatte konflikten – och Adam Grinde fick ett dödade knivhugg i magen.

Nu döms 19-åringen till nio och ett halvt års fängelse för mordet.

Det var en fredagskväll i maj och 20-årige Adam Grinde var ute på krogen i Uppsala tillsammans med sina vänner.

När en 19-åring konfronterade en av vännerna för att denne ”glodde” på honom gick Adam emellan.

Ordningsvakterna på krogen avstyrde bråket men utanför restaurangen fortsatte konflikten och Adam blev stucken med kniv i magen. Han lyckades fly från platsen men segnade ner efter 50 meter.

Han fördes till sjukhus där man kunde konstatera att knivhugget tagit illa och orsakat omfattande skador på Adams inre organ. Han låg nedsövd i tre dygn innan han avled av skadorna.

Döms till fängelse

Adam var tidigare ostraffad. Det var även 19-åringen som häktades kort efter händelsen.

Nyligen hölls rättegången där han stod åtalad för mord. 19-åringen medgav att det var han som delat ut knivhugget – men nekade till mord. Hans förklaring var att han aldrig menat att skada Adam.

På onsdagen meddelade Uppsala tingsrätt sin dom. 19-åringen döms till nio år och sex månaders fängelse för mord.

Till Expressen skriver Adams mamma Feven:

”Även om domen inte ger oss vårt barn tillbaks, så känns det bra att få upprättelse. Det underlättar sorgarbetet. För oss och tingsrätten råder det inga tvivel att gärningsmannen agerade uppsåtligt och likgiltigt.”

Redan nu står det klart att domen kommer att överklagas.

– Vi är väldigt besvikna och förvånade. Domstolen har bara ägnat tolv rader i domen åt kärnfrågan, frågan om uppsåt. Det är anmärkningsvärt och vi kommer att överklaga till hovrätten, säger Marcus Lodin, 19-åringens försvarsadvokat, till UNT.

Överklagat till hovrätten

Adams familj väntar nu med vånda på en ny rättegång i hovrätten.

”Dels förlänger det vårt lidande men det bidrar även till att förminska grova brott som detta. Vi har svårt att se att det framkommer nya omständigheter och annan bevisvärdering som får hovrätten att ändra påföljden”, skriver mamman.

Den fällande domen var väntad. Att tingsrätten såg honom som skyldig framgick redan i samband med att han skickades på en rättspsykiatrisk undersökning. Utlåtandet i den lyder att 19-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tillfällen, samt att han inte lider av någon nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.