Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åring planerade skolattack – döms i hovrätten

18-åringen döms för planerade skolattacken.

En 18-årig greps på sin gymnasieskola i april – misstänkt för att ha planerat en skolattack.

Nu fastställer hovrätten domen på skyddstillsyn för två fall av förberedelse till mord.

I mars höggs två lärare till döds i ett uppmärksammat dåd på gymnasieskolan Malmö Latin.

Dagen efter skickade en 17-åring från Stockholmstrakten en bild på sig själv till en vän på Snapchat där det stod: ”Det är bara en tidsfråga innan det händer i Sthlm”.

En vecka senare gick polisen in på 17-åringens skola – Fredrika Bremergymnasiet i Haninge – och grep honom. Han hade då långt gångna planer på att utföra en skolmassaker följande dag, enligt åklagare.

Han satt häktad i sex och en halv månad och dömdes för föreberedelse till mord i två fall. Nu har hovrätten fastställt domen på skyddstillsyn.

Besvikna på domen

Enligt domen har pojken förberett sig för att utföra ett dåd med kniv och hammare på en skola i Skogås utanför Stockholm och det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas.

18-åringen företräds av advokat Linus Gardell. Han är kritisk till omständigheterna kring det förhör som hölls med 18-åringen direkt efter gripandet. 

– Den här förhandlingen handlar om ett första polisförhör som har gått väldigt, väldigt fel och som har fått väldigt stora konsekvenser. En utsatt pojke med autism och ADHD som har förhörts i ett arrestrum utan någon som helst omtanke på hans diagnoser och hans situation.

Han och hans klient är besvikna på domen. 

– Som ny försvarare har jag åberopat relativt omfattande bevisning, och både jag och min klient är besvikna att domstolen trots detta låtit uppgifter från det här första förhöret ha betydelse.

”Maniskt intresse”

Hovrätten slår dock fast att förhöret har hållits på ett rättssäkert sätt. 

Enligt domen framgår det att pojken haft ett ”nästan maniskt intresse för våldsdåd och då främst för attacker i skolmiljö”.

Detta har bland annat tagit sig uttryck i att han har redigerat filmer från skolattentat, så kallade edits. Det fanns också stora mängder videoklipp angående våldsbrott som hittats i 18-åringens mobiltelefon och dator.

I bevisningen framgår också att 18-åringen också tagit kontakt med flera dömda våldsverkare som Peter Mangs och den så kallade ”Hammarmannen”.

Själv säger 18-åringen att han var intresserad av ”människan bakom brottet”.

Kommer att överklaga

I den rättspsykiatriska undersökningen framgår att 18-åringen vid tiden för brottet led av en psykisk störning som inte anses vara allvarlig.

Enligt både tingsrätt och hovrätt har domen straffvärde på ett års sluten ungdomsvård, eftersom han var 17 när brottet begicks. Då han suttit häktad i sex och en halv månader räknas den tiden bort och han döms därför till skyddstillsyn.

Linus Gardell säger att han utgår från att hans klient kommer att vilja överklaga domen.

– För egen del tycker jag absolut att det finns skäl för Högsta domstolen att pröva det här. Det är viktigt att det klarläggs hur en sådan här situation ska hanteras. Det finns också andra starka skäl för domstolen att ändra den här domen, för den är fel. Min klient har handlat en liten kniv och en liten hammare och haft den hemma, dvs på en plats där det redan fanns kniv och hammare.

–Min klient har inte förberett något mord och han ska därför heller inte dömas för det.

TV: Fler skolor förbereder sig mot dödligt våld 

"Störst intresse i södra Sverige"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.