Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åring dömd för hämndmord – får åtta år

Utredningschefen Christoffer Bohman visar runt på platsen där det sen årsskiftet inträffat sju skjutningar.
Polisen arbetar på platsen efter mordet på Bellmansplan i Eskilstuna i maj 2022.

I maj sköts en 25-årig man till döds på Bellmansplan i Eskilstuna mitt på ljusa dagen.

Polisen har beskrivit dådet som ”en ren avrättning”.

Nu döms en 18-åring till åtta års fängelse för mordet.

En teori är att skjutningen var en hämnd för ett tidigare mord på en 16-åring.

På eftermiddagen den 23 maj sköts en 25-årig man till döds vid ett övergångsställe på Bellmansplan i Eskilstuna.

Utan någon förvarning klev en maskerad man fram och sköt honom till döds inför ögonen på ett stort antal vittnen.

– Skotten avfyras på nära håll. En ren avrättning, har Sörmlandspolisens utredningschef Christoffer Bohman tidigare sagt.

Efter dådet sprang skytten från platsen.

Några dagar senare greps en 17-åring. I Expressens tidigare rapportering har han kallats för ”Adam”. Pistol, balaklava, kläder, handskar och skor hittades ett hundratals meter från platsen längs flyktvägen – och föremålen kunde kopplas till Adam.

Han har stått åtalad för mord och grovt vapenbrott – och på torsdagen meddelar tingsrätten sin dom.

Straffvärde: Livstids fängelse

Adam – som nu fyllt 18 – döms till åtta års fängelse för mord och grovt vapenbrott. I domen slår rätten fast att dådet har varit ”särskilt hänsynslöst” och att straffvärdet för mordet är livstids fängelse. Att påföljden landar på åtta års fängelse beror på att Adam var 17 år gammal när brottet begicks.

Adam döms mot sitt nekande. Själv menar han att han var hemma i sin bostad vid tidpunkten till mordet. Att hans DNA funnits på mordvapnet förklarar han med att han ställt ut en påse med kläder som han inte längre ville ha – och att DNA måste ha hamnat på pistolen när någon la ner den bland kläderna.

Den förklaringen köper inte tingsrätten – som nu dömer honom för mordet.

Polis och åklagare har en teori om att mordet på Bellmansplan i maj var hämnd för en dödsskjutning i Nyfors 2020 där en 16-årig pojke sköts till döds. Mordoffret den gången har beskrivits som ”Adams” bästa vän – och 25-åringen som sköts till döds på Bellmansplan förekom i periferin av den mordutredningen.


Gärningspersonen ska ha skjutit mot en grupp unga män, men träffade en liten pojke och en kvinna under en skjutning i Eskilstuna tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.