Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18-årig kvinna tog sitt liv – efter friande våldtäktsdom

18-årig kvinna tog sitt liv efter friande våldtäktsdom. Fallet hann aldrig nå hovrätten innan kvinnan begick självmord.
Han frikändes – och domen överklagades till hovrätten. Innan fallet nådde rättegång tog den unga kvinnan sitt liv.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter vännernas utekväll åtalades den 27-årige mannen för att ha våldtagit den 18-åriga kvinnan.

Han frikändes – och domen överklagades till hovrätten.

Innan fallet nådde rättegång tog den unga kvinnan sitt liv.

– Det blev för mörkt för henne, säger målsägandebiträde Clea Sangborn.

Mannen och kvinnan kände varandra flyktigt när de förra hösten gick ut på en bar söder om Stockholm för en gemensam utekväll.

När krogen stängt svängde de förbi mannens hem för att hämta alkohol och sedan vidare hem till kvinnan för att fortsätta kvällen. Där drack de sprit och lyssnade på musik.

Trots att de båda beskrivit det som att de är vänner som inte är attraherade av varandra så slutade natten med att de hade samlag, vilket Dagens juridik har rapporterat om.

”Du våldtog mig”

Följande morgon vaknade kvinnan upp med stora minnesluckor från kvällen. I en sms-konversation berättade mannen för henne att de hade haft sex, samtidigt som han bad om ursäkt och sa att han hade ångest:

”Får ångest över att du inte var medveten om vad som hände. Liksom jag hade full kontroll och du var full så du hade inte koll. Efteråt så kändes det fel för du inte visste om det. Det är därför jag har ångest.”

I diskussionen skrev kvinnan:

”Du våldtog mig.”

Mannen svarade:

”Vi båda var ju fulla. Och var med på det. Skillnaden är att jag kommer ihåg när jag vaknade dagen efter. Och du gjorde det inte”.

Kvinnan polisanmälde händelsen och i förhör berättade hon att hon mådde psykiskt dåligt på grund av det som skett. Utredningen landade i att mannen åtalades för våldtäkt eftersom åklagaren menade att kvinnan på grund av berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Frikänd i tingsrätten

Mannen nekade till brott och under rättegången sa han att samlaget skett på kvinnans initiativ. I slutet av oktober 2018 frikändes han av tingsrätten. Enligt domstolen var bevisningen inte tillräckligt god.

Kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn säger att den frikännande domen ledde till stor besvikelse.

Fallet hann aldrig nå någon andra rättegång i hovrätten innan kvinnan tog sitt liv.

– Hon mådde jättedåligt över det och blev fruktansvärt ledsen. Hon ville överklaga domen till hovrätten vilket vi gjorde. Åklagaren överklagade också. Sedan fick jag besked någonstans innan jul att hon hade dött. Det var chockerande och ledsamt. Helt fruktansvärt, säger Clea Sangborn.

– Det blev för mörkt för henne. Hon skrev ett brev och hade verkligen bestämt sig.

Clea Sangborn: ”Olika faktorer”

Enligt målsägandebiträdet är det omöjligt att slå fast i vilken grad den frikännande domen var en utlösande faktor.

– Min uppfattning är att det finns många olika faktorer i det här. Att det inte enbart berodde på rättsprocessen. Av brevet framgick inte tydligt att det skulle vara bara en sak.

Men hon mådde sämre efter den frikännande domen i tingsrätten?

– Ja, så upplevde jag det, absolut.

Trots att kvinnan inte längre fanns i livet drevs fallet vidare till hovrätten.

– Hennes anhöriga ville att vi skulle fortsätta med rättegången ändå. Man har möjlighet att göra det om någon av parterna dör på det viset.

För två veckor sedan kom hovrättens dom. Mannen frikändes återigen, även om två av de fem domarna ville fälla honom för oaktsam våldtäkt.

Huvudfrågan som skilde domarna åt var huruvida kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation till följd av berusning. I förhör sa kvinnan själv att hon inte kände sig ”mer berusad än vanligt”. Den åtalade mannen och ett vittne som talade med kvinnan i telefon under natten har sagt att inte heller de uppfattade kvinnan som särskilt berusad.

Mot bakgrund av det bedömde de tre juristdomarna i målet att kvinnan inte befann sig i en särskilt utsatt situation till följd av berusning, medan de två nämndemännen tvärtom bedömde att hon gjorde det.

Alhem: Bemötande extremt viktigt

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren och pensionerad överåklagare, är inte insatt i det aktuella fallet men han beklagar kvinnans död. Alhem säger att det i regel är väldigt påfrestande att vara målsägande i ett våldtäktsmål.

– Våldtäkt är ett av de absolut mest integritetskränkande brott som ett åtal kan gälla. Oavsett utfall är det extremt viktigt att den som är målsägande får ett gott bemötande och att man känner att man har blivit trodd på, säger Alhem.

MÅR DU DÅLIGT? HJÄLP FINNS ATT FÅ

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind (tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa, Sfph): mind.se

Minds självmordslinje: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Minds äldretelefon: 020-22 22 33.

Röda korset telefonjour: 0771-900 800, redcross.se.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44, jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

Spes telefonjour: 020-18 18 00 / 08-34 58 73.

Källor: mind.se, www.spesistockholm.se, sosalarm.se

Straff upp till 10 års fängelse