Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-årig kvinna spelade in ”rapvideo” – sköts i armen

De två pistolerna som användes vid inspelningen av rapvideon på Ingarö var skarpladdade – en 18-årig kvinna träffades i armen.
Foto: Polisen

I samband med att en rapvideo skulle spelas in på Ingarö i Stockholms skärgård, vådasköts en kvinna i armen. 

Den 18-åriga kvinnan var anlitad som filmare när ett av de skarpladdade vapnen – som användes som rekvisita – avlossades. 

Nu nekas kvinnan ersättning från Brottsoffermyndigheten. 

De menar i princip att hon får skylla sig själv. 

Det var i december 2019 som en rapvideo skulle spelas in på Ingarö. Artisten som stod bakom musikvideon har miljontals spelningar på Spotify och hade anlitat ett filmteam som var på plats med kameror och rekvisita. Själv hade artisten med sig skarpladdade vapen och i polisens utredning syns hur han på filmen står i en trappa och mimar till sin egen musik. 

Tillsammans med andra män står han i en annan sekvens och viftar med vapnen – i ett annat klipp riktas två pistoler mot kameran, medan männen sitter i en soffa. 

NN har befattat sig med två pistoler, vilka han bland annat har viftat med och riktat mot målsäganden när hon filmade och höll i kameran”, står i åtalet som kom i februari 2020 och som i mars ledde till att två män dömdes till fängelse. 

Rapvideon gjordes av en rappare som på Spotify har flera miljoner lyssningar.
Foto: Polisen

”Fattade inte att det var ett riktigt vapen” 

Någonstans under inspelningen gick det nämligen snett. En av männen laddade en pistol som han sedan gav till en annan man som syns i videon – då avlossades ett skott. 

Kvinnan i filmteamet, som höll i kameran, sköts från nära håll i armen och polisen konstaterade senare att två skarpladdade pistoler använts vid inspelningen. Båda männen var 18 år och den ene dömdes totalt till ett år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada, medan den andra fick en månads fängelse och skyddstillsyn. 

 – Jag fattade inte att det var ett riktigt vapen jag höll i. Annars jag hade inte hållit i vapnet om jag visste att det var ett riktigt vapen, hävdade mannen i polisförhör.

Kvinnan själv återgav händelsen och berättade hur hennes arm ”bara hängde”. Hon hade fått flera sår i över- och underarmen och fick sys med 50 stygn. 

På rapvideon som polisen haft tillgång till, syns hur pistolerna flera gånger riktas mot kameran som kvinnan håller.

Nekas av Brottsoffermyndigheten

På fredagen rapporterade nyhetsbyrån Siren att kvinnan nu nekas ersättning från Brottsoffermyndigheten. I beslutet menar de att hon själv utsatt sig för en ”ökad risk för att skadas” genom att delta vid inspelningen. 

Du har medverkat till att posera och hantera skarpladdade vapen olagligt i en miljö där dessutom alkohol och narkotika brukades”, skriver myndigheten i sitt beslut. 

Något som också kan ha påverkat beslutet är att ingen av de inblandade efter händelsen ringde 112. Istället knöt man ett skärp runt kvinnans arm för att stoppa blödningen och körde henne med bil mot sjukhus. På vägen stoppades en ambulans och det var först då som hon fick vård.  


Vid ett annat tillfälle dömdes tre män för att ha hanterat skarpladdade vapen i en annan rapvideo: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.