Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-årig förnedringsrånare rymde – och rånade igen

Mats Rimdahl misstänks också för grovt vapenbrott.
Bild från övervakningskameran på Roslagsbanan.
Foto: Polisen
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

16-åringen dömdes för flera fula personrån. Vid ett tillfälle kissade gärningsmännen på offret. 

Straffet blev ungdomsvård, men 16-åringen rymde. Och rånade igen.

Han greps först då han försökte frita en kille från ett slutet hem. 

18-åringen var på väg hem på natten i Stockholm, och åkte Roslagbanan. På handleden bar han en klocka han hade fått av sin morfar. Då han gick av följde flera personer efter och konfronterade honom.

De höll fast honom och började rota i jackfickorna. De frågade om ”han vill ha stryk nu eller senare”. De försvann med bland annat klockan, hörlurar och ett armband. 18-åringen blev både arg och rädd, berättade han senare för polisen. 

Kissade offret i munnen

Rånet genomfördes tidigt på morgonen den 25 mars.

– Det var tack vara övervakningsbilder från tåget som man kunde identifiera den här personen. Det fanns ytterligare två gärningsmän, men vi vet inte vilka de är, säger åklagare Sara Norling. 

Den person som identifierades av polisen är en 16-åring. Han dömdes i början av året - tillsammans med andra - för flera personrån, som fick stor uppmärksamhet. 

Den 1 december förra året fördes en 18-årig man, av rånarna, till en plats i Farsta. Han blev misshandlad medan de skrek ”horunge”, ”mammaknullare” och ”jävla svenne”. En av rånarna kissade på offret samtidigt som han filmade med sin mobilkamera, berättade 18-åringen vid rättegången. 

16-åringen uppmanade honom att öppna munnen och 18-åringen gjorde det ”av rädsla”. 

16-åringen rymde flera gånger

16-åringen dömdes för olaga frihetsberövande, tre rån och två fall av övergrepp i rättssak. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till sluten ungdomsvård, men tingsrätten dömde honom till ungdomsvård. ”Inom ramen för denna insats kommer även olika påverkansprogram och familjesamtal användas. Placeringen och insatsen förväntas pågå i sex månader. NN har samtyckt till detta”, gick att läsa i domen. 

Men ”insatsen” avbröts den 19 mars, då han rymde från det HVB-hem i Värmland där han var placerad. Efter rånet den 25 mars höll han sig borta ytterligare några dagar, innan han greps den 1 april efter att ha hjälpt en kille att rymma från ett SIS-hem i Västmanland. 

Han placerades på ett hem i Västergötland den 3 april. Men efter någon vecka rymde han igen. Den 12 juni greps han på nytt. Och placerades på ett nytt HVB-hem, enligt handlingar vid tingsrätten.

Placerad i ”förstärkt familjehem”

Nyligen dömdes 16-åringen för rånet i mars. Vid rättegången gick han med på att det var han som syntes på övervakningsbilderna, men ville i övrigt inte berätta något. 

Tingsrätten skriver att rånet inneburit en ”allvarlig kränkning” av offret, och skriver vidare i domen att ”gärningen innebär ett direkt återfall i likartad brottslighet under pågående ungdomsvård vilket är allvarligt”.

Straffet blir ungdomsvård och 16-åringen ska även betala skadestånd till offret om drygt 11 000 kronor. 

16-åringen är nu placerad i ett ”förstärkt familjehem”.  

Se mer:

Filmen visar hur Muhammad får ner rånaren på golvet och håller fast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.