Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åring gripen med pistol utanför gängmans bostad

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.

Den 15-årige pojken stod länge och väntade utanför en gängkopplad mans bostad.

När polisen konfronterade honom försökte han fly på en elsparkcykel.

Efter en prejning kunde pojken gripas – och polisen hittade då en skarpladdad pistol.

Nu sitter han häktad misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Det var i torsdags som polisen fick samtal om att en pojke betedde sig märkligt utanför en bostad i Jakobsberg i Järfälla kommun.

Pojken hade då till synes stått och väntat på platsen under längre tid, enligt inringare.

En polispatrull tog sig till platsen och när man konfronterade pojken för att göra en personkontroll försökte han fly på en elsparkcykel.

Polisen jagade efter och kunde kort därefter gripa pojken efter att man prejat honom. I samband med gripandet fann man en skarpladdad pistol, enligt uppgifter.

Nu sitter pojken häktad, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Gängman med hotbild

På adressen där polisen konfronterade pojken bor en ung man med kopplingar till det kriminella Jakobsbergsnätverket. Mannen har en känd hotbild mot sig och blev enligt uppgifter utsatt för ett mordförsök tidigare i år. Enligt uppgifter var det en närstående till mannen som hörde av sig till polisen i torsdags eftersom man befarade att pojken utgjorde ett hot.

Förhindrade man ett mord?

– Jag vill inte kommentera det just nu. Vi är fortfarande väldigt tidigt i utredningen, säger åklagare Urszula Grabowska som leder förundersökningen.

Personer som är 15 år gamla häktas bara i undantagsfall, och då endast när det gäller särskilt grov brottslighet. I det här fallet är de kraven uppfyllda, menar åklagaren.

– Men det är inte bra för så unga personer att sitta häktade eller anhållna, så man utreder också från socialtjänstens sida om det är möjligt att erbjuda en alternativ placering som ändå uppfyller kraven på ordentlig övervakning, säger Urszula Grabowska och fortsätter:

– Så vitt jag förstått fanns inga sådana möjligheter tillgängliga i helgen utan man jobbar från socialtjänstens sida på att få fram en annan placering nu.

Larmet från skolan

15-åringen står sedan tidigare åtalad för ringa narkotikabrott. Han greps tidigare i somras tillsammans med flera andra pojkar i ett cykelförråd. Han misstänktes för ringa narkotikabrott och analysresultatet gav positivt utslag för cannabis.

Skolan har tidigare upprättat en SoL-anmälan mot 15-åringen, där det framgår att han lätt hamnat i konflikt, betett sig kränkande och haft svårt att följa regler. I samma skrivelse står att pojken har svårt att säga nej till andra och att se konsekvenserna av sina handlingar.

Det framgår också att pojken har en väldigt engagerad mamma. I handlingar framgår att modern bland annat tagit tjänstledigt för att stötta sonen i skolan, och att den insatsen gav resultat i form av att pojken gick ur grundskolan med godkända betyg.


Lyssna på Expressens podd Krimrummet

https://embed.podplay.com/krimrummet-1508/kungen-och-prinsen-132443/light?platform=podplay
Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.