Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14-åriga flickans mamma häktad för misstänkta hedersmordet

Tre personer har anhållits.
Polisen larmades ut till bostaden i Nacka på torsdagskvällen förra veckan.
Foto: SWEPIX/JANNE ÅKESSON
14-åringens mamma, bror och kusin är anhållna.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX
Polisens tekniker på plats.
Polisens tekniker på plats.
Foto: Läsarbild

Mamman, brodern och kusinen till den 14-åriga flickan som hittades död i Nacka i torsdags har nu häktats för det misstänkta hedersmordet.

Enligt broderns försvarsadvokat är han ”förkrossad”.

Strax efter klockan elva kom brodern in i Nacka tingsrätt. Han var klädd i häktets gröna kläder och gick långsamt fram till sin försvarsadvokat samtidigt som han såg sig omkring bland åhörarna.

När häktespersonalen tagit av honom handbojorna började åklagaren läsa upp anklagelserna om mord och kravet att han ska häktas eftersom han skulle kunna förstöra polisutredningen på fri fot.

Åklagaren vill att brodern ska häktas trots att han inte fyllt 18 år. För att häkta en person som inte är myndig krävs synnerliga skäl och det anser åklagaren att det finns i det här fallet.

Advokaten: ”Han är förkrossad”

Häktningsförhandlingen fortsatte sedan bakom stängda dörrar och när det var klart meddelade tingsrätten att han skulle häktas. Han är på sannolika skäl, den starkare misstankegraden vid häktningar, misstänkt för mordet på systern.

Brodern tittade stillsamt på häktningsdomaren när beslutet lästes upp och när det var klart skjutsades han till Sollentunahäktet.

– Han mår inte särskilt bra och är förkrossad över det som hänt, förklarade pojkens försvarare, advokat Abdel-Hay Alami.

Flickans mamma kom in till häktningsförhandlingen efter lunch. En man reste sig på åhörarläktaren för att ta kontakt med henne men blev tillsagd att sätta sig ned av vakter.

Mamman var svart klädd och tittade lugnt på åklagaren när anklagelserna och begäran om häktning lästes upp. Hon nekade senare till mordmisstanken.

Även hon häktades på den starkare misstankegraden.

När den sista häktningsförhandlingen med flickans kusin skulle börja fick den avbrytas direkt eftersom åklagaren fått besked från obduktionen av flickan som hon ville studera.

Efter tio minuter fortsatte förhandlingen och åklagaren begärde även kusinen häktad för mord. De misstankarna hade inte försvagats av obduktionsresultatet. Han häktades också senare.

Misstanken: Arrangerat självmord

Det var i torsdags kväll som polis larmades till en bostad i Nacka efter familjens uppgifter om att den 14-åriga flickan tagit sitt liv.

Snart väcktes dock misstankar om att det handlade om ett arrangerat självmord och under fredagen greps flickans mamma, hennes bror och en kusin för mord.

Deras uppgifter i förhör visade sig inte stämma överens och i bostaden hade föremål som påstods ha använts vid det som de uppgav var ett självmord gömts undan. Flickans mobil var också gömd.

Rättsläkarens undersökning visade också det fanns frågetecken kring familjens uppgifter om hur självmordet skulle gått till.

Familjens ilska efter att flickan träffat kompisar

Samtidigt kom uppgifter om att familjen skulle reagerat starkt på att flickan en vecka tidigare hade umgåtts med kamrater efter skolan. De fick veta det och hade blivit arga på flickan, enligt uppgift i polisutredningen.

Det är bakgrunden till misstankarna om att det handlar om ett hedersmord, som Expressen kunde avslöja under söndagen.

Fotnot: Den 3/6 avskrevs misstankarna mot de tre familjemedlemmarna och utredningen lades ned.

Sabina Landstedt från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime om problematiken kring hederskultur och hedersvåld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.