Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”13-årig” pojke döms för påskupplopp och skjutning

Gärningsmannen i Sveaparken på långfredagen 2022.
Foto: Polisen
Tingsrätten anser att pojken troligen var 16–17 år när han begick brotten och dömer honom till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.
Foto: Polisen

Pojken kastade minst 22 stenar på polisen under påskupploppet i Sveaparken.

I höstas försökte han skjuta ihjäl en man och utsatte samtidigt flera andra för livsfara.

Enligt sitt personnummer var han bara 13 år när han begick brotten – men Örebro tingsrätt anser att han troligen var 16–17 år och dömer honom till sluten ungdomsvård.

En oktoberkväll 2022 avlossades två skott mot en man i 20-årsåldern i området Baronbackarna i Örebro. Mannen träffades inte – kulorna träffade i stället en glasvägg med ingångar till ett trapphus och en vägg mellan en kiosk och en restaurang där flera personer befann sig.

Enligt polisen var skjutningen en hämnd för ett mord i grannstadsdelen Vivalla den 30 juli, då en ung man sköts till döds. 

Polisen fattade misstankar om att en ung pojke – 13 år gammal enligt sitt personnummer –varit på brottsplatsen i Baronbackarna och informerade socialtjänsten, som beslutade om ett omedelbart omhändertagande.

Polisens bild av brottsplatsen. En av kulorna träffade väggen intill en restaurang där flera gäster satt och åt.
Foto: Polisen

Mammans oro

Senare kom pojken själv att bli misstänkt för att vara gärningsmannen som sköt. Enligt polisen tillhör han kriminell gruppering i Örebro ”som inte drar sig för att använda grovt våld”.

I februari beslutade förvaltningsrätten att han skulle vårdas enligt lagen om vård av unga. Pojken motsatte sig det, men hans mamma gav sitt samtycke eftersom hon oroades av att han användes som ett brottsverktyg av äldre kriminella. Hon ansåg att han måste komma bort från Örebro eftersom han annars skulle återvända till sitt dåliga umgänge.

En av poliserna som arbetade med mordförsöket kände igen pojken på filmerna från det våldsamma upploppet i Sveaparken i samband med Rasmus Paludans aviserade koranbränning där förra påsken. 

Filmer från platsen visade att han kastat minst 22 stenar mot poliser och polisbussar, hoppat på polisbussars tak och vält kravallstaket.

Pojken ingick i folksamlingen som angrep polisbussar i upploppets slutskede.
Foto: Polisen
Pojken ingick i folksamlingen som angrep polisbussar i upploppets slutskede.
Foto: Polisen
Pojken på taket till en polisbuss.
Foto: Polisen
Pojken kastade minst 22 stenar mot poliser och polisfordon.
Foto: Polisen

Får åldern uppskriven – döms

I samband med brottsutredningen utreddes hans ålder. 

När pojken kom till Sverige från Somalia 2018 uppgav han att han var född på senhösten 2008, vilket godtogs av Migrationsverket. Det skulle ha inneburit att han var 13 år nära brotten begicks och därmed inte straffmyndig.

Men utifrån utvecklingen av hans visdomständer gjordes bedömningen att han med mycket stor sannolikhet var 15 år eller äldre, mest troligt 16–17, när han begick brotten. 

Nu dömer Örebro tingsrätt pojken för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Sveaparken, och för mordförsök och framkallande av fara för annan i Baronbackarna. Enligt tingsrätten har brotten ett straffvärde på minst 14 års fängelse.

På grund av sin låga ålder döms han till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.

Kommer att överklaga

Pojkens advokat Mats Vannefjord säger att han kommer att överklaga domen. Pojken står fast vid födelsedatumet i hans personnummer stämmer.

Han hänvisar till sin mammas uppgifter och till ett åldersintyg från Somalia, som dock avfärdades av tingsrätten.

– Om vi har mammans ord på när han är född samt att vi kan lägga till ett dokument, oavsett om det ser enkelt ut till sin beskaffenhet, så borde det i alla fall vägas in i bedömningen. Men det har man inte gjort, säger Mats Vannefjord.

Advokaten ifrågasätter vetenskapligheten i att bedöma ålder utifrån visdomständerna.

– Det har under lång tid varit en diskussion i Sverige om den metoden. Det är en utredning där man säger att man kan anta att någon har en ålder, och det tycker inte jag är tillräckligt för en fällande dom. 

Om hovrätten skulle instämma i tingrättens bedömning att pojken är straffmyndig vill han ändå frikännas eftersom han hävdar att han är oskyldig till alla brott han dömts för.

Han medger att han var i Sveaparken men säger att det inte är han som ses kasta sten på filmerna. 

När mordförsöket begicks var han hemma; att hans familjemedlemmar inte såg honom hemma har sin förklaring, hävdar han.

– Mamman och systern sov och brorsorna spelade tv-spel, säger Mats Vannefjord.

Få gängkriminella bland de dömda

Direkt efter påskupploppen gav såväl rikspolischefen Anders Thornberg som dåvarande statsministern Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) en bild av att de drivits av kriminella gäng.

Den kopplingen har inte visat sig vara särskilt stark.

I april publicerade researchföretaget Acta Publica en kartläggning av alla de 125 personer som då hade åtalats eller begärts häktade misstänkta för brott kopplade till påskupploppen.

Av dessa hade bara sju personer kända kopplingar till kriminella nätverk. Den nu dömde pojken var inte en av dem som definierades som gängkriminell i Acta Publicas granskning.

Totalt har 45 personer dömts för brott i samband med påskupploppen i Örebro. Många ytterligare är åtalade eller häktade.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.