Krikor Fosian kidnappades och fördes bort. Han togs av en beväpnad grupp till området där Niclas Hammarström och Marcus Falkehed försvann i Syrien. Efter 23 dagar släpptes han.
Krikor Fosian kidnappades och fördes bort. Han togs av en beväpnad grupp till området där Niclas Hammarström och Marcus Falkehed försvann i Syrien. Efter 23 dagar släpptes han.

Krikor kidnappades - släpptes efter 23 dagar

Publicerad

ZAHLE. Krikor Fosian kidnappades och fördes bort från libanesiska byn Aarsal.

Han togs av en beväpnad grupp till området där Niclas Hammarström och Marcus Falkehed försvann i Syrien.

Efter 23 dagar släpptes Krikor Fosian sedan familjen tvingats betala en lösesumma.

– Fem dagar senare fick jag ringa min familj och pratade i två minuter, säger Krikor när Expressen träffar honom på sin verkstad i staden Zahle i östra Libanon.

Libanesen Krikor Fosian står i sin verkstad i staden Zahle i östra Libanon och lastar på två stora sågblad på taket till en bil. Sågbladen ska fraktas till samhället Aarsal som ligger en timmes bilresa härifrån.

Det är samma gränssamhälle som Marcus Falkehed och Niclas Hammarström skulle åka tillbaka till när de blev kidnappade för snart en vecka sedan.

Krikor kidnappades i samma område utanför Yabrud i juni.

- Jag lurades till Aarsal för att laga en motorsåg. Väl framme tvingades jag av fem beväpnade män in i en bil och de åkte vidare till andra sidan gränsen. Då började mardrömsresan, säger Krikor när Expressen träffar honom.

Släpptes mot pengar

Det har gått tre månader sedan han - efter 23 dagar hos kidnapparna – släpptes mot en lösesumma. Men chocken har inte lagt sig än. Han vill helst förtränga det. Han vill prata om något annat.

– Jag såg inga ansikten. Jag lämnades i ett litet rum i ett hus med många rum. Jag fick en madrass och utsattes för tortyr. De hotade att hugga av mina händer, mina fötter och mitt huvud, säger Krikor.

Kidnapparna var många på den syriska sidan. Han såg inga ansikten. Alla som ”förhörde” honom var maskerade. De gjorde ingen hemlighet av vad de var ute efter. De ville ha pengar.

– De ville ha en halv miljon amerikanska dollar, säger Krikor.

Summan var orealistisk. Hade han haft så mycket pengar hade han kanske flyttat till huvudstaden. Han förklarade att han inte hade så mycket pengar och de var fria att göra vad de vill med honom. Fyra dagar senare ringde de från ett syriskt mobilnummer till Krikors familj och ställde sina krav. Krikors son, George, svarade på kidnapparnas samtal.

– De ringde två gånger på samma dag. Jag sa att vi inte ville förhandla om vi inte fick prata med min pappa. De ringde ytterligare en gång och lät honom prata med mig – i två minuter, säger George.

"Hotade att döda mig"

Kidnapparna lät Krikor framföra kraven själv. Familjen och myndigheterna fick hjälp av flera inflytelserika personer som förmedla med kidnapparna. Men de ville ha pengarna.

– I tio dagar utsattes jag för tortyr. De hotade med att död mig om de inte fick betalt. Jag sa att jag var en fågel i bur och att jag var maktlös. Jag bad till moder Maria och till Jesus och var inställd på att dö, säger Krikor.

Han har inte läst eller hört på nyheterna om de kidnappade svenskarna. När han får historien berättad för sig skakar han på huvudet.

– De kommer att höra av sig. Avvakta ett par dagar till, sedan ringer kidnapparna. De vill ha pengar. Jag hoppas att dina kolleger klarar sig och blir fria snart, säger Krikor.

I Krikors fall gick kidnapparna till slut ner från en halv miljon dollar till 35 000 dollar. Efter 23 dagar släpptes han. Han är fortfarande chockad. Han orkar inte prata om det som hände. Tillsammans med honom och hans son lämnar vi verkstaden. Han påpekar.

– Jag vill glömma bort det. Jag vill gå vidare i livet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag