Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krigsveteranen Benjamin, 26, dog i flygolyckan i Umeå

På söndagen hölls en minnesceremoni Umeå
Benjamin Wilkinson, 26, dog i flygkraschen i Umeå. Foto: Privat
”Han levde sitt liv till fullo varje dag, och han tog aldrig livet för givet”, skriver familjen i ett uttalande. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Benjamin Wilkinson, 26, från Michigan var en av de nio som dog i flygolyckan i Umeå för en vecka sedan.

Den före detta marinsoldaten hade förälskat sig i norra Sverige och fallskärmshoppning.

Nu kämpar familjen i USA för att få hem hans kropp.

”Han levde sitt liv till fullo varje dag, och han tog aldrig livet för givet”, skriver familjen i ett uttalande.

Benjamin Wilkinson skulle ha fyllt 27 år på söndag.

Marinsoldaten, som tjänstgjort i Afghanistan, hade lagt det militära bakom sig, och jobbade som kock på en välkänd restaurang i Umeå. En av hans tidigare kolleger beskriver honom som en lovande och estetisk sådan.

– Han lade vackra tallrikar och hade känsla och öga för det han gjorde. Han var en positiv och entusiastisk människa. Engagerad, säger tidigare kollegan David Palmbo, 33.

På sin fritid älskade Benjamin att hoppa fallskärm. Enligt familjen reste han jorden runt för att uppleva allt världen har att erbjuda, från havets djup, till de snötäckta bergen, och himlen.

Benjamin Hunter Wilkinson var en av de nio personer – sju män och två kvinnor – som förolyckades när ett mindre sportplan störtade i Umeå den 14 juli. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Familjen kämpar för att få hem kroppen

Benjamin Hunter Wilkinson var en av de nio personer – sju män och två kvinnor – som förolyckades när ett mindre sportplan störtade i Umeå den 14 juli.

Till skillnad från de andra offren har han ingen släkt i Sverige, och familjen har ännu inte råd att ta hem hans kvarlevor.

Vänner till familjen har därför startat en insamlingskampanj för att hjälpa familjen att betala för transporten av hans kropp till USA.

I ett uttalande till Expressen beskriver familjen sin Benjamin.

”Han levde sitt liv till fullo varje dag, och han tog aldrig livet för givet. Han flyttade till Sverige i 2014. Trots att han var född och uppvuxen i Michigan i USA, såg han Umeå som sitt hem. Förlusten känns av djupt i båda länder. Ord kan inte uttrycka den rena tacksamhet som Bens familj känner från all kärlek, alla samtal, meddelanden och allt stöd under denna svåra tid.”

Eimante Antonovaite, 24, beskriver Benjamin som en sann livsnjutare. Liksom familjen menar hon att han levde livet till fullo.

– Det är en människa som otroligt många kommer sakna på grund av hans härliga personlighet. Han hade alltid ett leende på läpparna. Jag vill att folk ska veta hur otroligt fin han var, säger hon.

Nio personer miste livet i flygkatastrofen.