Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krigsutbrottet i Irak gjorde Bildt till mångmiljonär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den blå kurvan visar aktiekursen i dollar för kapitalförvaltaren Legg Mason, där Carl Bildt satt i styrelsen. Den röda kurvan visar aktiekursen i dollar för vapentillverkaren Lockheed Martin där Legg Mason är storägare. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Carl Bildt tjänar stora summor på Irakkriget.

Han har suttit i styrelsen för kapitalförvaltaren Legg Mason med stora ekonomiska intressen i den amerikanska krigsindustrin.

Samtidigt var han lobbyist för amerikanska krigsintressen med kopplingar till vapentillverkaren Lockheed Martin.

- Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak och sedan dessutom själv tjänat pengar på krigsutbrottet, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Den 17 september 2002 tar Carl Bildt plats i styrelsen på Legg Mason, en av USA:s största kapitalförvaltare med en stor del av sitt aktieinnehav i amerikansk högteknologisk industri. Han går omedelbart in i Legg Masons optionsprogram.

Rekryterar Bildt

 Tre månader senare rekryteras Bildt till lobbyorganisationen Committee for the Liberation of Iraq, CLI, som verkar för en invasion av Irak. Ordförande i CLI är Bruce P Jackson, som just lämnat posten som chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av USA:s största vapentillverkare. Mycket står på spel. Om USA invaderar Irak kommer Lockheed Martin att säkra kontrakt för en miljard dollar hos Pentagon. I mars 2003 briserar de första amerikanska bomberna på gatorna i Bagdad. Två år senare har Lockheed Martins aktiekurs mer än fördubblats, från 45 dollar till över 100 dollar per aktie. I senaste årsredovisningen från Legg Mason ligger aktieinnehavet i Lockheed Martin på topplistan över de mest framgångsrika aktierna under året. Redan i juni 2003 konstaterade William Loomis, analytiker på Legg Mason, att kriget kommit att bidra till en kraftig uppgång för hela den amerikanska teknologiindustrin, där Legg Mason har stora investeringar. "Uppgången är den största vi har sett på 20 år", sade William Loomis till American Business Journal. Uppgången bidrar till att Legg Masons aktie stiger kraftigt i värde. Och därmed även värdet på Carl Bildts optioner, som i dag uppskattas till cirka 11,5 miljoner kronor. - Carl Bildts kopplingar till amerikansk vapenindustri och krigslobbyism är besvärande. Det rimmar illa att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak som både Sveriges regering och riksdag tagit avstånd ifrån och kallat folkrättsvidrigt, säger Rolf Lindahl

 [LINK] 

Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

FAKTA

Legg Mason är det femte största kapital-förvaltningsbolaget i USA.
Bolaget har stora aktieposter i flera multinationella företag.
Legg Mason förvaltar cirka 7 000 miljarder kronor.

Lockheed Martin är en av världens största vapentillverkare med 140 000 anställda.
Försäljningen förra året uppgick till nära 280 miljarder kronor.
Huvudkunden är Pentagon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.