Den blå kurvan visar aktiekursen i dollar för kapitalförvaltaren Legg Mason, där Carl Bildt satt i styrelsen. Den röda kurvan visar aktiekursen i dollar för vapentillverkaren Lockheed Martin där Legg Mason är storägare. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
Den blå kurvan visar aktiekursen i dollar för kapitalförvaltaren Legg Mason, där Carl Bildt satt i styrelsen. Den röda kurvan visar aktiekursen i dollar för vapentillverkaren Lockheed Martin där Legg Mason är storägare. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Krigsutbrottet i Irak gjorde Bildt till mångmiljonär

Publicerad
Uppdaterad
Carl Bildt tjänar stora summor på Irakkriget.
Han har suttit i styrelsen för kapitalförvaltaren Legg Mason med stora ekonomiska intressen i den amerikanska krigsindustrin.
Samtidigt var han lobbyist för amerikanska krigsintressen med kopplingar till vapentillverkaren Lockheed Martin.
- Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak och sedan dessutom själv tjänat pengar på krigsutbrottet, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Den 17 september 2002 tar Carl Bildt plats i styrelsen på Legg Mason, en av USA:s största kapitalförvaltare med en stor del av sitt aktieinnehav i amerikansk högteknologisk industri. Han går omedelbart in i Legg Masons optionsprogram.

Rekryterar Bildt

Tre månader senare rekryteras Bildt till lobbyorganisationen Committee for the Liberation of Iraq, CLI, som verkar för en invasion av Irak. Ordförande i CLI är Bruce P Jackson, som just lämnat posten som chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av USA:s största vapentillverkare. Mycket står på spel. Om USA invaderar Irak kommer Lockheed Martin att säkra kontrakt för en miljard dollar hos Pentagon. I mars 2003 briserar de första amerikanska bomberna på gatorna i Bagdad. Två år senare har Lockheed Martins aktiekurs mer än fördubblats, från 45 dollar till över 100 dollar per aktie. I senaste årsredovisningen från Legg Mason ligger aktieinnehavet i Lockheed Martin på topplistan över de mest framgångsrika aktierna under året. Redan i juni 2003 konstaterade William Loomis, analytiker på Legg Mason, att kriget kommit att bidra till en kraftig uppgång för hela den amerikanska teknologiindustrin, där Legg Mason har stora investeringar. "Uppgången är den största vi har sett på 20 år", sade William Loomis till American Business Journal. Uppgången bidrar till att Legg Masons aktie stiger kraftigt i värde. Och därmed även värdet på Carl Bildts optioner, som i dag uppskattas till cirka 11,5 miljoner kronor. - Carl Bildts kopplingar till amerikansk vapenindustri och krigslobbyism är besvärande. Det rimmar illa att Sveriges utrikesminister lobbat för ett krig mot Irak som både Sveriges regering och riksdag tagit avstånd ifrån och kallat folkrättsvidrigt, säger Rolf Lindahl [LINK]

Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag