Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krigsmaterielexport till Turkiet stoppas

Se Expressens krigskorrespondent rapportera från Turkiets offensiv.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet.

Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter (ISP), rapporterar TT. 

Mellan 2014 och 2017 uppgick Sveriges export av ”krigsmateriel för strid” till Turkiet i cirka 7,4 miljoner kronor. 

Främst ska det då ha handlat om export av krut och sprängämnen. Dagens nyheter rapporterade i förra veckan att exporten av krigsmateriel från Sverige till Turkiet inte upphörde 2018. 

Krigsexporten till Turkiet stoppas

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, uppgav i samma artikel att Sverige fortfarande exporterade ”övrigt krigsmateriel” till ett värde av 300 miljoner kronor till Turkiet. 

Hör Mellanösternexpertens analys av exportstoppet.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP, till TT. 

Avslöjar inte affärerna

Wieslander säger också till TT att han inte kan avslöja vilka affärer det handlar om, men de berörda företagen ska ha informerats.

Under kategorin ”övrigt krigsmateriel” inkluderas bland annat elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning, programvara och tekniskt bistånd. Det kan också röra sig om brandfiltar, första hjälpen-lådor eller skyddsplåtar.

Expressens Kassem Hamadé rapporterar från gränsen mellan Turkiet och Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.