Magda Gad berättar för Fredrik Skavlan hur tvingades dra kniv mot en högt uppsatt militär. Foto: SVTMagda Gad berättar för Fredrik Skavlan hur tvingades dra kniv mot en högt uppsatt militär. Foto: SVT
Magda Gad berättar för Fredrik Skavlan hur tvingades dra kniv mot en högt uppsatt militär. Foto: SVT
Fredrik Skavlan lyssnar chockat på berättelsen. Foto: SVTFredrik Skavlan lyssnar chockat på berättelsen. Foto: SVT
Fredrik Skavlan lyssnar chockat på berättelsen. Foto: SVT

Krigskorrespondenten Magda Gad tvingad att dra kniv mot militär

Publicerad

När Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad besöker SVT:s Skavlan berättar hon att hon alltid bär kniv ute på fältet.

En gång tvingades hon dra kniv mot en högt uppsatt militär.

– Rent instinktivt så bara drar jag min kniv, berättar Magda Gad i programmet.

 

Läs Magda Gads största och viktigaste avslöjanden

I SVT:s Skavlan berättar Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad om hur det är att jobba som reporter under krigen i Syrien och Irak. Hon avslöjar att hon alltid bär kniv och om ett tillfälle då hon tvingades använda den.

En morgon under offensiven mot Irak skulle Magda Gad och hennes livvakt möta upp människor vid en militärbas för att sedan åka vidare. Hon placerades i ett rum med en general och flera andra militärer. 

 

LÄS MER: Sa nej till att följa med – kan ha räddat mitt liv 

 

En man i uniform kom plötsligt in i rummet och de andra soldaterna gjorde honnör för honom. Han var lång och han bar en träkäpp. På de övrigas reaktioner var det uppenbart att mannen var högt uppsatt i armén.

– Sen behövde jag som vanligt kissa och det är ju väldigt besvärligt för en kvinna att kissa i krig, så jag ber om att få gå på toaletten, säger Magda Gad.

Magda Gad i Raqqa.

Magda Gad i Skavlan i SVT: "Han tar tag i mig"

Den högt uppsatte militären följer med henne till toaletten. När Magda Gad kommer ut från toaletten märker hon att mannen står kvar utanför. Hon anar omedelbart oråd, men går fram till handfatet för att tvätta sig.

– Jag tänkte jag direkt "varför står han kvar här?" och precis då när jag ställer mig och ska tvätta händerna så tar han tag i mig.

 

LÄS MER: Magda Gad vinner Stora Journalistpriset 

 

Mannen trycker upp henne mot väggen och börjar ta på hennes kropp. 

– Han gör det på ett sätt som att det är självklart att han har den rätten och att jag inte ska säga emot, säger Magda Gad.

Magda Gad med stora journalistpriset.Foto: OLLE SPORRONG

Magda Gad i Skavlan i SVT: "Drar min kniv"

Magda Gad berättar hur hon först chockas över vad mannen gör och att han vågar göra det på platsen de befinner sig på. Men sedan agerar hon som på reflex.

– Rent instinktivt så bara drar jag min kniv. 

"Och hotar honom, eller vad sker?" frågar Fredrik Skavlan.

– Ja, det gjorde jag, säger Magda Gad.

"Och då ger han upp?"

– Ja.

 

LÄS MER: Magda Gads största och viktigaste avslöjanden 

 

Skavlan sänds den 19 januari 16.00 på SVT Play och 21.00 i SVT1. Utöver Magda Gad gästas programmet av skådespelaren Kristofer Hivju, känd från "Beck" och "Game of thrones" och musikern Kalle Moraeus.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag