Den 24 november skickade ICTY ett brev till SVT-chefen Eva Hamilton där man enligt Dagens Nyheter påpekade flera felaktigheter i filmen "Staden som offrades".
Den 24 november skickade ICTY ett brev till SVT-chefen Eva Hamilton där man enligt Dagens Nyheter påpekade flera felaktigheter i filmen "Staden som offrades".

Krigsförbytartribunalen i Haag kritiserar SVT - SVT-chefen slår tillbaka

Publicerad
Uppdaterad
SVT kritiseras av Haag-tribunalen för att man sände den omdiskuterade dokumentären "Staden som offrades"


I ett brev kräver företrädare för tribunalen att få komma till tals nästa gång SVT sänder ett program där deras domar motsägs, vilket får SVT-chefen Eva Hamilton att rasa:


- Jag anser att det är allvarligt och hoppas att detta är en enstaka omdömeslöshet hos Haag-tribunalen, säger hon i ett skriftligt uttalande.

"Staden som offrades" var enligt upphovsmakarna, en grupp undersökande journalister från flera länder, ett försök att ge en ny bild av Srebrenicamassakern den 22 juli 1995, men programmet väckte ont blod hos flera tittare som ansåg att den förnekade att massakern handlade om ett folkmord.
Bland annat skrev Jasenko Selimovic, FP, i en debattartikel i Expressen att "SVT ska inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant kartlagts av Haag-tribunalen."
Filmen anmäldes totalt 44 gånger till granskningsnämnden, har nyligen fällts i den norska motsvarigheten och nu sällar till internationella krigsförbytartribunalen i Haag, ICTY, till kritikerna.
Den 24 november skickade ICTY ett brev till SVT-chefen Eva Hamilton där man enligt Dagens Nyheter påpekade flera felaktigheter i filmen.

Massavrättningar

I brevet hänvisar ICTY till flera domar som slagit fast att händelserna i Srebrenica var ett folkmord, men att tv-programmet däremot hävdade att vapnen som getts till befolkningen i Srebrenica hade ett samband med vad som hände och att männen i byn hade kunnat räddas om de lagt ner sina vapen, uppger Dagens Nyheter.
Krigsförbrytartribunalen meddelar Eva Hamilton att det finns tydliga bevis för att de flesta offer i Srebrenica inte dog i strid utan under massavrättningar.
ICTY kräver slutligen att få komma till tals nästa gång SVT sänder program där det finns uppgifter som motsäger dess domar om folkmord, uppger Dagens Nyheter.
Detta får Eva Hamilton att reagera:
– Jag anser att det är allvarligt och hoppas att detta är en enstaka omdömeslöshet hos Haag-tribunalen, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Folkmord används

Eva Hamilton menar också att det verkar vara tveksamt om brevskrivaren sett filmen i fråga:
– Brevskrivaren visar inte på några faktafel i filmen, utan beskriver utförligt att de domar i Haag som slagit fast att katastrofen i Srebrenica var just ett folkmord. Det verkar tveksamt om brevskrivaren har tagit del av den film med svensk speaker som sändes i SVT, säger hon enligt det skriftliga uttalandet.
Eva Hamilton menar att det nu är upp till granskningsnämnden att avgöra om filmen är partisk.
Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär och Axel Arnö, projektledare för "Dokument utifrån", skrev i ett svar på Selimovic utspel i Expressen att ""Staden som offrades" (strävar) efter att ge ny kunskap i syfte att begripliggöra och ge en bakgrund till en viktig politisk fråga".
Man påtalade också att ordet folkmord används två gånger under dokumentärens första minut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag