Foto: Jerry Lampen
 Foto: Jerry Lampen

Krigsförbrytaren Plavsic släpps

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen släpper krigsförbrytaren Biljana Plavsic. Plavsic har suttit fängslad i Sverige sedan hon 2003 dömdes för brott mot mänskligheten i forna Jugoslavien.
Biljana Plavsic var president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska och var en drivande kraft inom partiet SDS som organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under kriget 1992–1995.
Kriget krävde omkring 200 000 dödsoffer.

Samarbetade efter kriget

Efter kriget bytte Plavsic fot och samarbetade med väst. Hon gav sitt stöd till det bosniska fredsavtalet som undertecknades i Dayton i Ohio i USA.
Hon lämnade den bosniska politiken år 2000 och överlämnade sig i januari 2001 frivilligt till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. I februari 2003 dömdes hon till elva års fängelse och i juni fördes hon till Sverige för att avtjäna sitt straff.

Arbetade för fred och försoning

I samband med domen uttryckte domstolen uppskattning av att Plavsic erkände sig skyldig och att hon arbetat för fred och försoning efter kriget.
Svensk rättspraxis säger att dömda bara behöver avtjäna två tredjedelar av ett straff. Den 27 oktober har Plavsic suttit av två tredjedelar. Hon är nu 80 år och har tidigare två gånger fått avslag på nådeansökningar hos regeringen.

Brott mot mänskligheten

Plavsic dömdes för brott mot mänskligheten. Inför beslutet av frigivning har regeringen haft samråd med tribunalen. Den 14 september sade den ja till villkorlig frigivning vid två tredjedelar av strafftiden, vilket är huvudregeln i svensk rätt. Det överensstämmer även med tribunalens rättspraxis.
I sitt svar till justitiedepartementet hänvisade tribunalen även till Plavsics återanpassning, höga ålder (80 år) och hennes sviktande hälsotillstånd, som skäl för frigivningen.

Släpps på tisdag

Biljana Plavsic kommer att släppas på tisdag i nästa vecka.
- Hon är enligt svenska regler villkorligt frigiven den 27 oktober och då ska vi verkställa regeringens beslut att frige henne, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén till TT.
Normalt övervakas de villkorligt frigivna av Kriminalvården under den tid som återstår av de ursprungliga straffet men i fallet Plavsic är läget annorlunda.
- Genom regeringens beslut upphör verkställigheten i Sverige. Det betyder att vi inte kommer att ha henne under övervakning. Vi har inget fortsatt ansvar för Plavsic, förklarar Lars Nylén.
Hur Biljana Plavsic ska transporteras från Sverige är inte bestämt.

I enhet med svenska regler

I ett pressmeddelande förklarar justitiedepartementet varför Plavsic nu villkorligt friges.
Efter en förfrågan från Internationella tribunalen för brott i före detta Jugoslavien beslutade regeringen den 12 juni 2003 att fängelsestraffet skulle få verkställas i Sverige. Enligt det avtal som Sverige ingick med tribunalen skulle det ske i enlighet med svenska regler. Men tribunalen behöll ett bestämmande inflytande över straffet.
I ett beslut den 14 september godtog tribunalen att Biljana Plavsic villkorligt friges i enlighet med svenska regler. Tribunalen anförde att villkorlig frigivning vid två tredjedelar av strafftiden överensstämmer med tribunalens praxis vad avser andra personer som dömts för brott mot mänskligheten, skriver justitiedepartementet.
Plavsic ska friges den 27 oktober 2009 och därmed upphör straffverkställigheten i Sverige, skriver departementet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag