Krigsbrottsmisstänkt man släpps ur häktet

Publicerad
Uppdaterad
Högsta domstolen beslutade i dag att det inte längre föreligger skäl att hålla den man som misstänks för krigsbrott i Rwanda häktad. Det säger mannens advokat Hans Bredberg till TT.
– Han ska omedelbart släppas. Han kan nu resa hem till sin familj i Danmark. Jag sitter i min bil utanför häktet och väntar på honom, säger Hans Bredberg.
Han har varit häktad sedan juli 2008 utan att åtalas, uppger SVT.
Regeringen har tidigare beslutat att mannen ska utvisas men inväntar besked från Europadomstolen, dit ärendet har överklagats. Om beskedet dröjer lär han släppas, har hans advokat Hans Bredberg tidigare sagt.
Mannen beskylls för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994.
Riksåklagaren (RÅ) anser att det fanns skäl att behålla mannen häktad med hänvisning till de allvarliga misstankarna, men HD menar att det inte är proportionerligt att han ska sitta kvar när så lång tid redan gått. Beslutet har inget med själva grundfrågan om brott att göra utan handlar bara om huruvida mannen ska sitta häktad eller inte i väntan på slutgiltigt beslut om utlämning.
Skulle mannen nu återvända till sin familj i Danmark och inte komma tillbaka frivilligt till Sverige finns ingen möjlighet att genomföra en eventuell utlämning, enligt Sara Myredal, kammaråklagare hos RÅ.
– Sverige kommer inte komma kunna verkställa någon utlämning till Rwanda i så fall, säger hon.
– En person som är misstänkt för brott i Sverige kan man utfärda en arresteringsorder för, men det finns ingen möjlighet att begära en person utlämnad till Sverige enbart med syfte att utlämna honom till ett annat land. Då får Rwanda i så fall begära honom utlämnad från det landet han befinner sig i.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag