Krigsbrottsdömda kroater frias

Publicerad

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag friar den kroatiske generalen Ante Gotovina, som tidigare dömts till 24 års fängelse för krigsbrott i kriget på Balkan i början av 90-talet.

Gotovina ledde den ökända Operation Storm, som var en kroatisk blixtattack mot den serbbefolkade regionen Krajina. På bara fyra dagar på hösten 1995 krossade kroaterna allt motstånd och uppskattningsvis 150 000 serber tvingades fly. Enligt den tidigare domen var det en "kriminell" strategi med syfte att rensa ut serber. En oenig överklagandekammare säger nu att inga krigsbrott begicks, eftersom det inte gick att visa att attacken inte var riktad mot legitima militära mål. Även general Mladen Markac, tidigare polischef, friades.

Betraktas som hjältar

När tribunalens beslut kom hade tusentals kroater samlats på ett torg i huvudstaden Zagreb, där tillkännagivandet visades live på en stor tv-skärm. När det lästes upp utbröt glädjeyra. Den kroatiska pressen talade om att "rättvisan nu har segrat" och regeringen meddelade att den skickar ett av sina flygplan för att hämta hem Gotovina och Markac, som kunde lämna fängelset redan på fredagen.

– Våra generaler är hjältar eftersom de riskerade sina liv för att rädda vårt land och befria folket, sade den 26-åriga studenten Andjela Anic till AFP.

"River upp gamla sår"

I Serbien, där Operation Storm ses som ett tydligt exempel på krigsbrott riktat serber, togs den friande domen emot betydligt kyligare. Ledande politiker talade om att förtroendet för krigsförbrytartribunalen nu är på noll. President Tomislav Nikolic kallade den politisk.

– Domslutet kommer inte bidra till stabiliseringen av situationen i regionen och kommer öppna upp gamla sår, sade Nikolic enligt Reuters.

Ovanligt att fria

Den långdragna rättsprocessen mot de två kroatiska generalerna har pågått i Haag sedan 2008 och har haft en mycket hög profil. Att överklagandekammaren nu kör över den första instansen i ett så pass viktigt mål är ovanligt, enligt Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Stockholms Universitet. Han kallar domslutet för ett styrkebesked.

– Det krävs mod att fria helt och hållet i det läget. Det visar att överklagandeinstansen är beredd att ta tag i brister, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag