Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krigsbrott utreds av svensk åklagare

De anmälda händelserna ska ha inträffat i Ogadenprovinsen i Etiopien.
Internationella åklagarkammaren har inlett en förundersökning om grovt folkrättsbrott, grov våldtäkt och synnerligen grov misshandel.

De två kvinnorna våldtogs och misshandlades upprepade gånger under flera år.

Nu har svensk åklagare inlett en förundersökning om misstänkt grovt folkrättsbrott i Ogadenprovinsen, kan Expressen avslöja.

– Jag har pratat med mina klienter och vi inväntar förhör, säger målsägarbiträdet Angelica Rigborn.

De två kvinnorna utsattes för en rad grova brott när de befann sig i Ogadenprovinsen i Etiopien under åren från 2006 fram till oktober 2014.

De har polisanmält händelserna i Sverige. Nu kan Expressen avslöja att internationella åklagarkammaren har inlett en förundersökning om grovt folkrättsbrott, grov våldtäkt och synnerligen grov misshandel. Det finns en person som är skäligen misstänkt för brotten, men det är i nuläget oklart om personen är gripen.

– Det behöver inte finnas någon gripen. Om det skulle vara så så kommer det framgå inom några dagar. Men jag kan inte säga det eftersom det råder förundersökningssekretess, säger kammaråklagare Hanna Lemoine som är förundersökningsledare i målet.

Förhör nästa vecka

Angelica Rigborn är målsägarbiträde för de två kvinnorna.

– Jag har pratat med mina klienter. Jag ska ha ett möte med dem och vi inväntar att ha ett förhör, säger hon.

Enligt åklagaren ska förhöret hållas nästa vecka.

Mål som rör folkrättsbrott är relativt ovanliga i Sverige och i nuläget pågår ett 20-tal olika utredningar.

Det är svårutredda brott där stora delar av bevisningen finns utomlands. För att svenskt rättssystem ska inleda en förundersökning krävs att det finns en koppling till Sverige.

– Det kan vara att det finns en målsägande eller en misstänkt förövare här, men den som är misstänkt behöver inte befinna sig i Sverige för att vi ska inleda en förundersökning, säger Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare på internationella åklagarkammaren.

Systematisk tortyr och våldtäkter

Ogaden är ett omstritt område i östra Etiopien nära gränsen mot Somalia där de pågått väpnade konflikter under lång tid. För två år sedan lyckades den etiopiska flyktingen Abdullahi Hussein smuggla ut över 100 timmar film som visade hur regimen gjorde sig skyldig till systematisk tortyr och våldtäkter.

– Människor arresterades utan anledning, tonårsflickor våldtogs, många människor har dödats och det förekom tortyr i fängelset. Jag har fått reda på många brott mot de mänskliga rättigheterna, sa Abdullahi Hussein i en intervju med Sveriges radio 2013.