Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Fem saker som hänt i dag

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.

”Liten positiv utveckling” efter att tredje samtalsrundan mellan Ukraina och Ryssland avslutats.


Putins krav på Ukraina för att avsluta kriget.


Ett större anfall mot Kiev är att vänta enligt flera bedömare. Enligt Kievs borgmästare Vitali Klitschko rasar strider i Kiev-förorterna Bucha, Hostomel, Vorzel och Irpin. 


Misslyckade ”Humanitära korridorer” – leder till Ryssland och Belarus.


Sverige med på rysklista över ”ovänliga stater”. 


Expressen ger dig de fem viktigaste händelserna måndagen den 7 mars.


Kriget i Ukraina förändrar säkerhetspolitiken i både Sverige och Europa. Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Du laddar ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Nya samtal mellan Ukraina-Ryssland

Reuters rapporterar att samtalen, enligt den ukrainske rådgivaren, inte förbättrat situationen på något betydande sätt. Också den ryske förhandlaren uppger att det är för tidigt att tala om något särskilt positivt efter mötet. 

Enligt Buzz Feed News skedde det inga genombrott under förhandlingen. Däremot ska man ha satt upp preliminära överenskommelser om så kallade humanitära korridorer som ska hjälpa civila att kunna evakueras ut från Ukraina.

Ukrainas rådgivare skriver på Twitter att det finns positiva, om än små sådana, tecken kring evakueringen av civilbefolkningen efter måndagens samtalsrunda med Ryssland.

Putins krav för att avsluta kriget

Ryssland har fyra krav på Ukraina för att de ska dra tillbaka sina trupper ”omedelbart” meddelar Dmitry Peskov, talesperson för Kreml, till Reuters. 

• Att Ukraina lägger ner sina vapen

• Att Ukraina ändrar i sin konstitution så att de förblir neutrala och inte går med i Nato

• Att Ukraina erkänner Krimhalvön som ryskt

• Att Ukraina erkänner utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som fria stater

Till nyhetsbyrån säger Peskov att Ryssland inte har några ytterligare territoriella anspråk på Ukraina, utan endast vill ”demilitarisera landet”.

– Vi har sagt till dem att allt detta kan vara över på ett ögonblick, säger Dmitry Peskov till Reuters.

Hårt tryck på Kiev – Strider i flera förorter

Ukrainas inrikesdepartement varnar för att den ryska ockupationsmakten under de kommande dagarna kommer försöka ta över huvudstaden Kiev, rapporterar Kiev Independent.

CNN, som hänvisar till ukrainska myndigheter, rapporterar om hårda strider mellan de försvarande ukrainska styrkorna och den ryska armén i de nordvästra delarna av Kiev. Enligt Kievs borgmästare Vitali Klitschko rasar strider i Kiev-förorterna Bucha, Hostomel, Vorzel och i Irpin. Den senare är under måndagskvällen hårt ansatt av ryska styrkor bestående av runt 200 soldater och 50 lätta pansarfordon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Homostels borgmästare blev under tidig måndagskväll ihjälskjuten av ryska soldater i samband med att han delade ut förnödenheter till civila. Det enligt myndigheterna i Ukraina.

https://datawrapper.dwcdn.net/26lhz/4/

Misslyckade ”humanitära korridorer”

Klockan 08.00 svensk tid öppnades ”humanitära korridorer”. Vapenvila ska råda i Kiev, Mariupol, Charkiv och Sumy, skriver nyhetsbyrån Tass.

Korridorerna leder dock främst till Ryssland och Belarus vilket fått Zelenskyjs talesperson att rasa och kalla erbjudandet för ”fullständigt omoraliskt”. 

Kievbor har en grön korridor till Homel i Belarus. Civila i Mariupol har en grön korridor till Zaporizjzja, en stad som också ligger i södra Ukraina, alternativt till Rostov vid Don i Ryssland. . I Charkiv och Sumy uppmanas civila att lämna till den ryska staden Belgorod. Från Sumy finns också möjligheter att ta sig till Poltava i centrala Ukraina.  

Men enligt Ukraina har korridorerna under måndagen återigen inte fyllt sitt syfte då bombningar och beskjutningar gjort att evakueringen av civila fått avbrytas.

Dominik Stillhart, operationschef för internationella Röda Korset, berättade för BBC att organisationen stötte på en minerad väg ut från Mariupol när de skulle evakuera ut civila under söndagen. 

https://datawrapper.dwcdn.net/vkxLr/1/

Sverige med på lista över ovänliga stater

Ryssland har upprättat en lista på länder som anses vara ”ovänliga”, rapporterar ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass. EU:s medlemsstater (vilket inkluderar Sverige), Storbritannien, Norge, Monaco, Japan, USA och Ukraina finns bland annat på listan.

Samtliga länder som på något vis infört eller anslutit sig till sanktionerna mot Ryssland återfinns på listan som godkändes av den ryske presidenten Vladimir Putin den 5 mars.

Det är i nuläget oklart vad det i praktiken kommer betyda att vara en ovänlig stat gentemot Ryssland. Tass uppger däremot att ryska medborgare, bolag och ryska staten ska kunna betala av sina skulder till fordringsägare i ”ovänliga” länder i den ryska valutan rubel. 


Här tar byborna över ryska stridsvagnen

Den ryska besättningen flydde: ”De hade inget val”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.