Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina – senaste händelserna

Volodymy Zelenskyj ber om jetplan för ukrainsk militär.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har förlorat kontrollen över staden Enerhodar, enligt Kyiv Post.

Åtta civila har dödats i samband med en beskjutning av området Irpin.

Putins besked: Slutar bara om Ukraina slutar.

Över 4 300 demonstranter uppges ha blivit gripna i Ryssland under söndagen efter protester mot Vladimir Putin.


Kriget i Ukraina förändrar säkerhetspolitiken i både Sverige och Europa. Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Du laddar ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Ryssland har förlorat kontrollen över Enerhodar

Tidigare under söndagen rapporterade Kyiv Post att ukrainare tagit kontroll över staden Enerhodar i Zaporizjzja.

Den regionala statsadministrationen uppger att ”ryska ockupanter har lämnat Enerhodar i Zaporizjzja”.

Ryssland tog tidigare i veckan kontrollen över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, i ukrainska Enerhodar. Det internationella atomenergiorganet IAEA skriver på Twitter att kärnkraftverket, som är Europas största, nu sköts av ukrainsk personal men under ryskt befäl.

Under torsdagskvällen kom de första rapporterna om attacker mot kärnkraftverket, som till skillnad från nedlagda Tjernobyl som också tagits under rysk kontroll i veckan är aktivt och har stor betydelse för Ukrainas elförsörjning.

Civila bombas när de flyr i Irpin

Åtta civila har dödats i samband med en beskjutning av området Irpin, en förort strax nordväst om Kiev. Det rapporterar CNN, som hänvisar till ett Telegraminlägg av Irpins borgmästare Oleksandr Markushyn.

Se klippet nedan där civila flyr i panik i Irpin. De hamnar mitt i frontlinjen av Rysslands invasion när de kastar sig längst med marken för att söka skydd.

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger: ”Putin bombar barn, Putin bombar äldre, Putin bombar kvinnor. Putin är en militär brottsling.”.

Civila kastar sig på marken när granater exploderar över dem

Putins besked: Slutar bara om Ukraina slutar

Tidigare under söndagen rapporterade Reuters om Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron samtalat under eftermiddagen. Detta har skett efter att Putin pratat med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som ska ha bett Putin om vapenvila. 

Enligt en talesperson för Macron ska Putin ha gått med på samtal mellan atomenergiorganet IAEA, Ukraina och Ryssland om säkerheten vid Ukrainas kärnkraftverk.

Samtalen skedde inför den tredje förhandlingsrundan som sker mellan Ryssland och Ukraina. Och Putin har redan nu ett glasklart meddelande: 

– Militäroperationen kommer bara att stoppas om Ukraina slutar kämpa. 

Flera gripna efter protester i Ryssland

Rysslands invasion av Ukraina har lett till stora protester i flera ryska städer. Under söndagen samlades återigen tusentals demonstranter på gatorna i Ryssland. Över 4 300 personer uppges ha gripits vid demonstrationer mot Vladimir Putins invasion av Ukraina runtom i Ryssland under söndagen. Protesterna ska ha ägt rum i 56 olika städer i landet.

Ryska inrikesdepartementet har uppgett att 5 200 demonstranter deltagit i protesterna, varav minst 4 366 av dem har gripits enligt den ryska människorättsorganisation OVD-Info.

På sociala medier har videoklipp spridits på protestanter som bland annat ropar ”Nej till krig!” – och en väggmålning föreställande Vladimir Putin vanställdes i samband med en demonstration i staden Jekaterinburg, rapporterar Reuters.

– Vi ser ganska stora protester i dag, även i siberiska städer där vi sällan sett liknande antal arresteringar, säger Maria Kuznetsova, talesperson för OVD-Info till nyhetsbyrån.

Sammanlagt har drygt 10 600 demonstranter frihetsberövats i Ryssland sedan krigets start, enligt OVD-Info.Här skjuts ryska helikoptern ner av ukrainska militären

Det är ukrainska militären själva som delar klippet, och ska enligt CNN skett norr om Kiev.

Ettåriga Kirill miste livet i krigshärjade Mariupol

Svår situation på stadens sjukhus: ”Utan el, vatten och värme. VARNING FÖR STARKA BILDER
Fruktansvärda scener utspelar sig i Tjernihiv. Minst 47 personer har dött i attacken i bostadskvarteret, enligt ukrainska myndigheter. VARNING FÖR STARKA BILDER

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.