Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem saker som hänt i Ukraina den 8 mars

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.

 Ryssland säger sig vilja genomföra vapenvila för att låta ukrainare fly landet i morgon, onsdag.

 Polen skickar alla sina MIG-29-plan till Tyskland för att de ska kunna användas i Ukraina.

 Mellan 2 000 och 4 000 ryska soldater har dött i Ukraina, enligt Pentagon.

 Situationen i staden Mariupol är ”en humanitär katastrof”.

 Zelenskyj är villig att diskutera framtiden för Donbass och Krim.

Expressen ger dig de fem viktigaste händelserna under tisdagen den 8 mars.


Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Ladda ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Ryssland lovar återigen vapenvila

Ryssland meddelar att man kommer att genomföra ett ”humanitärt eldupphör” under onsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vapenvila ska inledas med start klockan 9 onsdag morgon, lokal tid.

Ryssland säger att man då kommer upprätta humanitära korridorer för att ukrainare ska kunna fly städerna Kiev, Cherniv, Sumy, Charkiv och Mariupol.

Under tidigare utlovade vapenvilor har Ryssland anklagats för att ha attackerat och dödat civila som försökt fly.

https://twitter.com/AFP/status/1501274154116558855

Polen skickar stridsflygplan till Ukraina

Under tisdagen meddelar Polens regering att presidenten i samråd med regeringen har beslutat att de kan sända alla sina MIG-29-plan till flygbasen Ramstein i Tyskland. Under förutsättning att USA skickar begagnade stridsflyg med samma operativa kapacitet till Polen. 

Bytet är ett första steg för att förse Ukraina med de begagnade ryska stridsflygen. Enligt Janes World har Polen 21 stycken ensitsiga MIG-29 och 6 stycken tvåsitsiga. 

Polen uppmanar samtliga Nato-länder att agera på samma sätt. 

Ryssland har tidigare varnat för att de kommer att se länder som upplåter sina flygfält åt stridsflyg som används av Ukraina, kommer att ses som fientliga parter. 

Pentagon: 2 000 - 4 000 ryska soldater döda i kriget

Det är fortsatt oklart hur många ryska soldater som har dött under invasionen av Ukraina. 

För fem dagar sedan uppgav ryska regeringshögkvarteret Kreml att Ryssland förlorat omkring 500 soldater under invasionen. Ukraina har uppgivit att omkring 12 000 ryska soldater har dött. 

Under tisdagskvällen har det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon för första gången släppt en uppskattning över antalet döda ryska soldater, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Med siffran 2 000 till 4 000 hamnar de amerikanska uppskattningarna något närmare de ryska. 

Mariupol är en ”humanitär katastrof”

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk säger under tisdagen att försök att evakuera civila från staden Mariupol har misslyckats.

Hon beskriver den nuvarande situationen som ”katastrofal”, enligt BBC.

Mariupol är en viktig hamnstad i sydöstra Ukraina som normalt har runt 450 000 invånare.

Zelenskyj villig att diskutera framtiden för Donbass och Krim

Ett av Rysslands krav för att avsluta kriget är att Ukraina erkänner Krimhalvön som ryskt och de två utbrytarstaterna i Donbasss-regionen som självständiga. 

I en intervju med nyhetskanalen ABC säger Ukrainas president Zelenskyj att han är villig att diskutera framtiden för Krimhalvön och för de två ryska utbrytarstäderna Donetsk och Luhansk. 

– Jag är redo för dialog, men vi är inte redo att kapitulera, säger presidenten i intervjun och fortsätter: 

– Vi kan diskutera och hitta en kompromiss för hur de här områdena kommer att leva i framtiden.

https://datawrapper.dwcdn.net/LYRTQ/1/Läget i 10 ukrainska städer 8/3

Sumy

Under natten mot tisdagen genomförde rysk militär flera attacker mot staden Sumy i de nordöstra delarna av landet. Enligt flera nyhetsmedier har tio personer dödats, däribland barn, under nattens räd.

På tisdagsmorgonen öppnade humanitära korridorer från staden och denna gång godkändes planen av de ukrainska myndigheterna som tidigare sagt nej då gröna korridorerna inte varit säkra. 

Odessa

Den strategiskt viktiga hamnstaden Odessa i södra Ukraina besköts under natten rapporterar BBC. De tre till fyra smällar som under natten hördes över staden var det Ukrainska luftvärnet som sköt ner ryska robotar tänkta att träffa staden. Ukrainas president Volodymir Zelenskyj uppgav under söndagen att Ryssland gör sig redo för att bomba den viktiga hamnstaden Odessa.

Mykolajiv 

Sedan i måndags har hårda strider har pågått i staden Mykolajiv, i södra Ukraina mellan Mariupol och Odessa. Ryssarna intog staden, men lyckades inte behålla kontrollen över den. Ukraina meddelade på måndagseftermiddagen att de tagit tillbaka stadens flygplats. 

Charkiv

Ukrainas näst största stad som ligger i de nordöstra delarna av landet. Under helgen ska ryska styrkor skjutit raketer mot ett fysikinstitut, där kärnämnen och en reaktor finns. Ett tv-torn har också attackerats. Under natten mot tisdag har attackerna fortsatt och flera civila rapporteras döda. Även en atomforskningsanläggning skadades. IAEA gör bedömningen att skadorna inte borde leda till några konsekvenser för strålningen.

Kiev

Huvudstaden Kiev är fortsatt hårt pressat av de ryska militära framryckningarna. Under måndagen utkämpades hårda strider i fyra förorter till huvudstaden: Bucha, Hostomel, Vorzel och i Irpin. Under tisdagsmorgonen kommer rapporter om att tusentals ukrainare flyr Iprin. 


Dessa städer kontrolleras av Ryssland:

Cherson, Melitopol, Berdyansk, Donetsk och Luhansk Symbolen sprids på sociala medier – till stöd för invasionen

Tecknet sprids i sociala medier: ”Sätt att stärka de egna trupperna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.