Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt den 17 mars

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.

 Joe Biden kallar Putin för en ”mordisk diktator”.

 Teatern bombades – finns överlevande.

43 bekräftade attacker mot ukrainsk sjukvård, enligt WHO.

 780 civila döda i kriget, enligt FN.

Bidens nya utspel mot Trump

Senast under onsdagen sade USA:s president till en journalist, på en direkt fråga, att han ser Rysslands president Vladimir Putin som en ”krigsbrottsling”. Och nu kommer än hårdare omdömen från Biden. Enligt CNN har Biden kallat Putin för ”mordisk diktator” och ”rakt igenom gangster”.

Kreml, det ryska regeringshögkvarteret, kritiserade under gårdagen Bidens uttalande och vände sig bland annat mot retoriken. Kreml menar att kommentaren om att Putin är en krigsbrottsling är ”oacceptabel” och ”oförsvarlig”.

Biden ska också ha uttalat sig om ”Putins brutalitet” och säger att det Putin och hans trupper gör i Ukraina är ”inhumant”.Teatern bombades – överlevare finns

Teatern i Mariupol lades i ruiner av ryska bomber på onsdagen – trots att det sedan flera dagar stått ”BARN” i stor vit text på marken utanför teatern. Hur det gick för det dryga tusental människor som tros ha befunnit sig i byggnaden är fortfarande oklart.

I ett meddelande skriver Ukrainas UD att bomben träffade mitt i byggnaden och att ett stort antal människor nu ligger begravda i rasmassorna.

”Uppskattningen av exakt antal människor är omöjligt på grund av den pågående beskjutningen.” Ingången till bombskyddet inne i teatern – stadens största bombskydd – uppges också ha förstörts.

– Att vi ska kunna ta oss dit för att ta bort rasmassorna är inte troligt, på grund av det konstanta bombandet, säger Petro Andruitjenko, rådgivare till borgmästaren i Mariupol, till CNN.

Under torsdagsförmiddagen rapporterar Reuters att skyddsrummet i teatern i Mariupol som under gårdagen bombades är intakt. De hänvisar till en talesperson vid borgmästarkontoret i hamnstaden.

BBC rapporterar vidare, med hänvisning till en parlamentsledamot från staden, Dmytro Gurin, att det finns överlevare efter attacken.

WHO: 43 attacker mot sjukvården

Enligt världshälsoorganisationen WHO har man kunnat bekräfta 43 ryska attacker mot den ukrainska sjukvården. I siffran ingår utöver träffade sjukhus, också andra vårdinrättningar och ambulanser.

Det var Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, som kom med informationen vid ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd (Ryssland är ett av de permanenta länder som ingår) under torsdagskvällen.

– I alla konflikter så är attacker mot sjukvården ett brott mot internationella humanitära lagar, sa Ghebreyesus, enligt Sky New.

Senast i söndags var siffran enligt WHO 31 attacker. Då uppgav WHO att 12 personer hade dött och 34 skadats i samband med händelserna.

FN: 780 civila har dött i kriget

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att FN nu bekräftat att 780 civila personer har dött sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina inleddes den 24 februari, för drygt tre veckor sedan.

Just nu är över tre miljoner människor på flykt undan kriget och trycket är just nu särskilt hårt mot civilbefolkningen i staden Tjernihiv i norra Ukraina. Stadens guvernör uppger att 53 civila dött där bara under det senaste dygnet.

Hamnstaden Mariupol är också mycket hårt drabbad och civila förluster rapporteras därifrån.

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Forskaren: Därför kan Ryssland bli bankrutt

Ann-Marie Sätre: ”Väldigt svårt att förhandla”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.