Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt den 25 mars

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland ska nu fokusera på östra Ukraina 

Rapporter om massgravar i Mariupol 

Tjernihivs borgmästare larmar om att staden är omringad och bombas 

Ryssland har förlorat kontrollen över Cherson

Spotify stänger ned i Ryssland

Ryssland ska ”befria” Donbass

Enligt den ryska militären har man nu avslutat mad man kallar ”den första fasen” av invasionen och i stället ska man koncentrera sig på att ”befria” Donbass i östra Ukraina med utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. 

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan, finns det mycket som tyder på att Ryssland ger upp den storskaliga offensiven och påbörjat ett tillbakadragande.

Massgravar i Mariupol

Chefen för FN:s avdelning för mänskliga rättigheter i Ukraina, Matilda Bogner, meddelade på en digital pressträff under fredagen att de får in allt fler rapporter om massgravar i Mariupol, skriver Reuters.  

En av dessa kan omfatta så många som 200 kroppar. Rapporterna baseras bland annat på satellitbilder. 

Mariupol har varit under hård beskjutning i flera veckors tid. Det kommer rapporter om att människor i staden dör av svält.  Säkra humanitära korridorer ut ur staden har inte kunnat upprättas och situationen beskrivs som en ”humanitär katastrof”

Borgmästaren: Ryssland har omringat Tjernihiv

Ryska styrkor har omringat staden Tjernihiv i norra Ukraina och utsätter den för bombardemang, uppger den lokala borgmästaren Vladyslav Atroshenko enligt Sky News. 

Borgmästaren säger att invånarna nu saknar elektricitet, värme och vatten. Tillvägagångssättet att skära av el, värme och vatten till invånarna känns igen från den ryska belägringen av hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina där det nu rapporteras om hur människor dör av svält. 

– Vi är i princip helt omringade och upplever en humanitär katastrof, säger Vladyslav Atroshenko till Sky News. 


Ryssland förlorar kontroll

The New York Times uppger att Ryssland, till skillnad mot vad landet själv påstått, inte längre har full kontroll över Cherson, den första större stad som Ryssland invaderade. De ukrainska styrkorna har enligt en källa till New York Times tryckt tillbaka ryssarna så mycket i hamnstaden i södra Ukraina att det det nu är ”omstritt territorium”.

En anledning till att Cherson anses viktig för Ryssland är att det är en kuststad vid Svarta havet. Om Ryssland förlorar hamnstäderna innebär det således en minskad kontroll över vattnet.

Spotify stänger ned 

Den svenska musikströmningsjätten Spotify har nu fattat beslut om att stänga ner sin ryska verksamhet, meddelas i ett pressmeddelande. 

”Efter att noggrant ha övervägt våra alternativ utifrån de nuvarande omständigheterna har vi landat i det svåra beslutet att helt avbryta vår tjänst i Ryssland”, skriver en talesperson för Spotify och pekar bland annat på att Ryssland i allt större utsträckning stryper yttrandefriheten.

Tidigare har Spotify använt sig av argumentet att man vill bidra med ”pålitliga och oberoende nyhets- och informationskällor”.

Bidens svar om kemiska vapen: ”Vi skulle besvara”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.