Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt den 19 mars

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.

Fyra städer under hård attack.

Ryssland påstår att de använt hypersoniskt vapen.

Zelenskyj tackar svenska Hamnarbetarförbundet

Satellitbilder visar hur ryska styrkor gräver en slags skyddsvallar utanför Kiev, skriver CNN.

Nato-grupp: Ge Zelenskyj allt stöd han behöver 

De ryska motgångarna fortsätter – ukrainsk motoffensiv.

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Fyra städer under hård press

Ukraina har inte observerat några betydande förändringar under de senaste 24 timmarna i den ryska arméns frontlinjer. Det uppger Oleksiy Arestovych, rådgivare till Ukrainas president, enligt Reuters. 

Men striderna fortsätter – och enligt honom är följande städer just nu under hård press: 

• Mariupol i sydöstra Ukraina

• Mykolajiv och Cherson i södra Ukraina

• Izium i östra Ukraina 

Sky News datajournalister har sammanställt en list över Rysslands landvinningar i Ukraina sedan kriget startade den 24 februari. Siffrorna visar tydligt att offensiven har avstannat.  Ryssarna tappar till och med, långsamt men stadigt, mark sedan den tredje mars. Det röda i tabellen är mark som kontrolleras av Moskvas trupper och det oranga är storleken på områden där Ryssland befinner sig men som de inte kontrollerar. 

Siffrorna är i det anglosaxiska måttet ”square miles”, en mile är 1,6 kilometer. 

Foto: Sky News

Ryssland påstår att de använt hypersoniskt vapen

Rysslands försvarsdepartement hävdar att man för första gången använt ett nytt hypersoniskt vapen. Enligt Ryssland skedde detta i samband med en attack mot en vapendepå i Ukraina. 

• Hypersoniska missiler kan flyga mer än fem gånger ljudets hastighet.

• De anses vara mer manövrerbara än konventionella missiler.

• Rysslands försvarsminister hävdar att missilen som användes för att rikta in sig på vapenlagret i Ukraina hade en räckvidd på över 2000 kilometer. Som referens är hela Sverige 1572 kilometer långt från norr till söder.

• Förra året meddelade Ryska myndigheter att de framgångsrikt hade provskjutit en hypersonisk missil från en fregatt i Vita havet utanför dess nordvästra kust. 

• Tillsammans med Ryssland arbetar Kina, USA och minst fem andra länder med hypersonisk missilteknologi. 

Zelenskyjs tack till svenska fackförbundet

I ett tal under fredagen riktade Ukrainas president ett särskilt tack till Svenska Hamnarbetarförbundet som varslat om blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland: ”Ett bra exempel”. Se klippet här:

Rysslands nya strategi

Rysk militär gräver nu ner sin militära materiel, visar satellitbilder och analyser från företaget Maxar. Nordväst om Kiev, i området runt Ozera, bygger ryssarna upp något som kan vara vallar runt sin militära materiel rapporterar CNN.

Huvudstaden är, enligt experter, Putins främsta mål, men ett övertagande tycks fortsatt långt bort. Den ryska offensiven tycks i princip helt ha stannat av, det menar bland andra det brittiska försvarsdepartementet.

Nato-grupp: Ge Zelenskyj allt stöd han behöver

President Joe Biden bör överväga alla möjligheter att hjälpa Ukraina menar lobbyorganisationen Senate NATO Observer Group, som skrivit ett brev till presidenten inför hans besök i Bryssel nästa vecka.

De uppmanar bland annat USA:s president att överväga Zelenskyjs begäran om ”militär utrustning för att försvara himlen över Ukraina”. Det är vagt formulerat, men kan tolkas som en uppmaning att genomföra den flygförbudszon som landet efterfrågat hjälp med, skriver Politico.  

Senate NATO Observer Group består av både republikaner och demokrater och fungerar som en koppling mellan den amerikanska senaten, administrationen och försvarsalliansen Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har upprepade gånger betonat att man inte kommer att införa någon flygförbudszon över Ukraina, vilket anses riskera en kraftig eskalering av kriget.

Ryska motgångar fortsätter – ukrainsk motoffensiv

Ukrainska styrkor har genomfört en lyckosam motoffensiv i trakterna kring Mykolajiv de senaste dagarna, uppger tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) som följer och analyserar den ryska invasionen av Ukraina. 

I sin senaste uppdatering skriver de att förklaringen till Ukrainas (sannolikt) lyckosamma motoffensiv är att Ryssland inte har haft kapacitet nog i sina försök att omringa staden, vilket försvagat dem i deras positioner. Detta gör det i sin tur mindre troligt med en offensiv mot Odessa i närtid.  

De enda ryska framgångarna rapporteras kring Mariupol, där Ukraina drivits tillbaka från Azovska sjön, samt för separatisterna i Luhansk där man förväntar sig en attack mot staden Severodonetsk inom ett par dagar.


Förvirringen i live-tv – när Putin försvinner

Sändningen bryts mitt i talet på massmötet • ”Förvånande”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.