Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt den 18 mars

”Letar efter tatueringar på männens kroppar”

9,7 miljoner människor är nu på flykt inom och utanför Ukraina, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. 

Putins märkliga tal: Sändningen bröts och åskådare tvingades dit av sina chefer. 

 Scholz efter telefonsamtalet med Putin: ”Orealistiska förslag från Kiev”

 130 räddade från bombade teatern i Mariupol. 


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Sammanlagt 9,7 miljoner människor har blivit flyktingar i Ukraina

FN:s migrationsorgan uppskattar att 6,5 miljoner människor är på flykt inom Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AP. Därutöver har omkring 3,2 miljoner människor flytt från landet. 

Totalt 9,7 människor i Ukraina har alltså fått fly sina hem. 

Det innebär att Ukraina efter tre veckors rysk invasion börjar närma sig samma antal flyktingar, 13 miljoner, som skapades under hela Syrienkriget, rapporterar AP. 

Deltagare ska ha tvingats lyssna på Putins tal

Under fredagseftermiddagen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal på Luzhniki Stadium i Moskva. Direkt efter presidentens avslutande mening klippte sändningsproducenterna plötsligt till ett liveband som uppträdde med patriotiska sånger. 

Enligt SVT:s mångårige Rysslandskorrespondent Bert Sundström, var orsaken att talet var förinspelat, vilket inte framgick tydligt av sändningen i rysk stats-tv.

Videoklipp från stadion tycks visa ett massivt folkligt stöd för president Vladimir Putin och hans invasion av grannlandet Ukraina. 

Tusentals flaggviftande åskådare trängdes på den enorma arenan. 

Brittiska BBC:s Moskva-korrespondent Will Vernon berättar att de var på plats och talade med ett dussintal personer som satt i publiken, och att en annan sanning då trädde fram. 

Flera av dem ska ha berättat att de jobbade inom den offentliga sektorn och att de pressats att gå till arenan av sina arbetsgivare. 

– Jag kommer att vara här en stund och sedan går jag... jag tror att de flesta av människorna som är här inte stödjer kriget. Jag gör det inte, sa en anställd inom tunnelbanan i Moskva som tvingats att närvara vid talet, rapporterar Vernon. 

Scholz efter telefonsamtalet med Putin

Under fredagsmorgonen talade Tysklands förbundskansler i telefon med Ryssland president Vladimir Putin. Samtalet ska ha vara nästan en timme, rapporterar Reuters.

Scholz ska bland annat ha betonat vikten av att förbättra situationen för civila och vikten av att så fort som möjligt hitta en diplomatisk lösning. 

Bland annat ska Putin ha sagt att ”Kiev kommer med orealistiska förslag”, skriver Dagens Nyheter

130 räddade från bombade teatern i Mariupol

Cirka 130 personer har kunnat räddas från källaren på den teater som träffades av en rysk flygräd i hårt drabbade Mariupol i onsdags, skriver The Guardian med hänvisning till ukrainska myndigheter. I teatern ska hundratals personer ha befunnit sig efter att ha sökt skydd från bomberna i staden. Tidigare har BBC, med hänvisning till en ukrainsk parlamentsledamot, att ”de flesta” verkar ha överlevt.

Enligt Dagens Nyheter säger Donetskregionens tidigare guvernör Serhij Taruta att det är svårt att uppskatta siffror eftersom räddningsinsatserna i staden inte längre kan organiserats.

– Det finns ingen räddningsinsats för de som ska genomföra den finns inte längre, säger han i en intervju i ukrainsk tv.

Stadens borgmästare har tidigare uppgett att 80 procent av stadens bostadsområden är bombade till oigenkännlighet.

Här spelar Zelenskyj upp flyglarmet under sitt tal

Amelia, 7, sjöng i skyddsrummet – uppträder nu för tusentals

Amelia, 7, sjöng i skyddsrummet – uppträder nu för tusentals.

71 föräldralösa bebisar räddade: ”Barn ska inte dö” 

Evakuerades från Sumy till Kiev i fyra ambulanser • Sjuksköterskan Oksana berättar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.