Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt 30 mars

En förskola i den ukrainska staden Lisitjansk i Luhanskregionen har beskjutits av ryska styrkor, enligt regionens guvernör.

Kreml har inte sett några större tecken på genombrott i fredssamtalen med Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson utesluter inte ett svenskt medlemskap i Nato.

Ukraina: Förskola beskjuten av Ryssland

Den ukrainska staden Lisitjansk i Luhanskregionen i östra Ukraina utsattes under onsdagsmorgonen för intensiv rysk artilleribeskjutning.

Enligt regionens guvernör Serhiy Gaidai träffades en förskola i attackerna. Dessutom träffades ett antal höghus och flera bostadsområden.

Artilleribeskjutningen fortsatte medan den ukrainska räddningstjänsten försökte rädda civila som hamnat under rasmassorna.

”Information om offren håller på att klargöras”, skriver Serhiy Gaidai enligt den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor. 

Kreml: Inget genombrott i fredssamtalen

De ryska och ukrainska delegationerna har lämnat Istanbul i Turkiet efter tisdagens fredssamtal. Enligt det turkiska utrikesdepartementet har delegationerna återvänt hem för överläggningar.

På onsdagen uppger Kreml att man inte sett några större tecken på genombrott efter samtalen. Detta trots gårdagens beslut om att man ”drastiskt” skulle minska sin militära aktivitet runt Kiev och staden Tjernihiv inför framtida förhandlingar. 

– Vi kan inte slå fast att det finns något alltför lovande eller några genombrott, sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt AFP.

Magdalena Andersson ”utesluter inte Nato-medlemskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) är gäst i kvällens avsnitt av SVT:s ”30 minuter”, där hon bland annat får frågor om Nato.

– Jag utesluter inte Natomedlemskap på något sätt, säger hon i programmet.

Socialdemokraternas linje är att Sverige inte ska gå med i Nato. Men statsministern vill inte svara på om Sverige är säkrast i eller utanför försvarsalliansen.

– Vi kan konstatera att alliansfriheten har tjänat Sverige väl, det har hållit oss utanför konflikter, men när den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån den, säger hon i ”30 Minuter”.

Pentagon om Ukraina: ”Inte ett tillbakadragande på riktigt”

Ryssland förbereder stor offensiv mot andra delar av Ukraina, menar USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.