Putin backar från kravet från EU-medlemskap
Ryssland har tidigare formulerat sju krav för att dra tillbaka sina trupper.
I takt med att kriget fortsätter verkar Putin villig att släppa ett flertal av dem, rapporterar Financial Times. Han kräver inte längre att Ukraina ska ”avnazifieras”. Och på måndagen kom uppgifter om att Putin också tar tillbaka kravet om att Ukraina inte går med i EU.
Om Ukraina förbinder sig att inte gå med i Nato så ger Ryssland landet grönt ljus för att ansöka om medlemskap i EU.
Förhandlingarna om vapenvila mellan Ryssland och Ukraina inleddes under måndagen i Turkiet och fortsätter under tisdag.
Sedan tidigare har Zelenskyj sagt sig vara villig att diskutera framtiden för de omstridda områdena i Donbass-regionen och Krim-halvön – vilket är ett av Putins krav.
Kreml: Ingen funderar på kärnvapen
Många har oroat sig för vad Vladimir Putin och Ryssland kan tänkas göra med sina kärnvapen i en trängd situation – särskilt efter beskedet om att den ryska presidenten satt sina kärnvapenförband i höjd beredskap i början av invasionen. Oron förnyades i helgen när Rysslands förra president Dimitrij Medvedev sa att Ryssland bara skulle använda kärnvapen om dess existens hotades – även om den andra sidan inte använt sig av liknande vapen.
Nu ger Dimitrij Peskov, talesperson för Kreml, något lugnande besked.
– Oavsett utgång av operationen kommer det naturligtvis inte finnas skäl till att använda kärnvapen. Vi har en säkerhetsgång som säger mycket tydligt att endast när det finns ett hot mot vår stats existens kan vi använda, och då kommer vi använda, kärnvapen för att eliminera hotet, säger han i en intervju med amerikanska PBS.
Peskov klargjorde därefter att det inte finns något samband mellan ”specialoperationen” i Ukraina och eventuella hot mot nationens existens.
Zelenskyj: Ukraina får betala med liv – tusentals liv
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har återigen talat till folket under natten. På Instagram talar han om det senaste dygnets framgångar, där Ryssland drivits ut ur Irpin, nära Kiev, och slagits tillbaka i hela regionen och bort från huvudstaden. Han noterar dock att Ryssland fortfarande har kontrollen över området norr om Kiev – och att situationen i Charkiv, Tjernihiv, Sumy, Donbas och södra Ukraina fortfarande är svår.
– Vi behöver fortfarande tid, vi behöver fortfarande vapen. Vi behöver fortfarande slåss och vi behöver ha tålamod.
Zelenskyj talar också med ilska om hotet om ett oljeembargo mot Ryssland – om de använder kemiska vapen.
– Jag finner inga ord. Tänk på det: Vänta på kemiska vapen. Vi, levande människor, måste vänta... Räcker inte allt det den ryska militären redan gör till för ett oljeembargo?
– Om sanktionerna är för svaga, eller inte fungerar tillräckligt, eller kan kringgås, skapas en farlig bild av att det ryska ledarskapet har råd att fortsätta göra det de gör och ukrainare betala för det med sina liv. Tusentals liv.
Experter: Målet var inte att döda Abramovitj
Roman Abramovitj och två andra fredsförhandlare misstänks ha blivit förgiftade under ett möte i Kiev. Abramovitj fick svåra smärtor i ögonen och förlorade synen under flera timmar.
– De blev helt blinda dagen efter. Vi har inte kunnat slå fast ämnet och vet inte vilka som låg bakom attacken, men det verkar som om Roman (Abramovitj) var huvudmålet, säger en person i Ukrainas president Zelenskyjs närmaste krets till Financial Times.
De tre misstänkta offren ”upplevde symptom som överensstämmer med förgiftning med kemiska vapen”, skriver grävsajten Bellingcat på Twitter.
De fick vård i Turkiet och tillfrisknade snabbt. Experterna säger enligt Bellingcat att såväl dos som val av ämnen talar för att målet inte var att döda utan snarare var tänkt att skrämma.
En amerikansk regeringskälla är kritisk till experternas slutsatser och säger till Reuters att de underrättelseuppgifter som USA har inte talar för förgiftning, utan att symptomen kan förklaras med ”en källa i omgivningen”.
Storbritannien: Wagnergruppen i östra Ukraina
Den ryska privata militärstyrkan Wagnergruppen brukar kallas för ”Putins hemliga armé”. Nu uppger Storbritanniens försvarsdepartement att gruppen placerats i östra Ukraina.
”De förväntas sätta in mer än 1 000 legosoldater, inklusive seniora ledare för organisationen, för att genomföra stridsoperationer”, skriver departementet i en lägesbild på Twitter.
Enligt britterna har Wagner-trupperna troligtvis omplacerats från andra uppdrag till Ukraina.
”På grund av stora förluster och en i stort sett avstannad invasion har Ryssland med stor sannolikhet tvingats omprioritera Wagner-personal på bekostnad av operationer i Afrika och Syrien”.