Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt 26 mars

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.

Uppgifter: Ryssland tvekar inför stadsstrider

Kraftiga explosioner i Lviv

Ryssland: Nya robotattacker mot militära mål 

Biden kallar Putin för slaktare

Flera dagar långt utegångsförbud hävs

Uppgifter: Ryssland tvekar inför stadsstrider

Från brittiskt underrättelsehåll kommer uppgifter att man ser tecken på att Ryssland är alltmer tveksamt till att ge sig in strider i stadsmiljö, och i stället fortsätter använda sig av luftvärn i sina attacker.

Under gårdagen gick Ryssland ut med att man nu ska fokusera på att ta kontrollen över Donbass, vilket beskrivs som ett av huvudmålen med invasionen av Ukraina. Experter är dock oense om det är ytterligare en rökridå – eller en ny strategi till följd av motgångar på marken.

Den ryska militären beskrev själv att den första fasen av vad man kallar sin ”militära specialoperation” i Ukraina nu ses som avslutad, och då Ukrainas stridsförmåga minskat påtagligt kan landet fokusera resurserna till huvudmålet att ”befria” Donbass.

Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon har man nu också sett de första tecknen på att Ryssland flyttar förband från Georgien för att förstärka i Ukraina.

Fem skadade i explosioner i Lviv

Det kommer rapporter om tre höga explosioner i Lviv som ligger i västra Ukraina, nära den polska gränsen. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till lokala myndigheter, ska minst fem personer ha skadats. 

Enligt Fox News korrespondent Jeff Paul rör det sig om ett radiotorn som blivit bombat och det ska vara tre missiler som avfyrats.

Flyglarmet gick strax innan händelsen och invånarna har fått söka sig till skyddsrum. Invånarna uppmanas hålla sig lugna och stanna inomhus.

Ryssland: Nya robotattacker mot militära mål

Den ryska militären hävdar att man utfört robotattacker mot militära mål i västra, centrala och sydvästra Ukraina, skriver CNN

I ett uttalande säger det ryska försvarsministeriets talesperson Igor Konashenkov att kryssningsrobotar som avfyrats från havet har träffat och ”förstört ett lager med ammunition och vapen”. Attacken ska ha skett i Zjytomyrregionen.  Enligt Konashenkov har man även bombat sönder ett bränsleförvar i Mykolajiv-området som ska ha försett de ukrainska styrkorna med bränsle. Uppgifterna har inte verifierats av oberoende part. 

Biden om Putin: ”Slaktare”

USA:s president Joe Biden kallade Putin för en ”slaktare” i samband med att han besökte ett flyktingläger i Warszawa i Polen.

Svaret kom efter en fråga från en reporter om hur Biden ser på Putin efter att ha träffat alal flyktingar. 

Långt utegångsförbud i Kiev hävs

Vitalij Klitsjko , Kievs borgmästare, meddelade tidigare att man skulle införa ett extra långt utegångsförbud under helgen som skulle gälla från lördag kväll klockan 20 till måndag morgon klockan 07. Men enligt Kyiv Independent har utegångsförbudet senare hävts och i stället ska det tidigare utegångsförbudet gälla. Det säger att invånarna ska stanna inne från 20 på kvällen till 07 på morgonen.

Orsaken till varför det förlängda utegångsförbudet inte blev av är oklar.

Amerikanen krigar i Ukraina: ”En bra men farlig semester”

Klippen har fått flera miljoner visningar: ”Fyra ryska stridsvagnar som slagits ut”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.