Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriget i Ukraina: Detta har hänt den 24 mars

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Ryskt landstigningsfartyg sänkt, enligt ukrainska marinen

USA:s president Joe Biden säger att man kommer att svara om Ryssland använder kemvapen

Enligt Ukraina har 400 000 ukrainare tvingats till Ryssland

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Ryskt landstigningsfartyg sänkt

I den ryskockuperade hamnstaden Berdjansk, strax väster om Mariupol, i sydöstra Ukraina syntes svart röka stiga mot himlen på torsdagsmorgonen. Bilder visade en brand och tjock svart rök i hamnområdet.

Tidigare har ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RT hävdat att det ryska landstigningsfartyget ”Orsk”, tillsammans med andra fartyg ur Svartahavsflottan gått in i hamnen.

Den ukrainska marinen gick på torsdagen ut och uttalade sig om att man hade förstört det ryska landstigningsfartyget, uppgifter som ännu inte verifierats av någon oberoende part. 

Ukrainska medier delade under torsdagsmorgonen en film som visar när en stor explosion inträffar i hamnen. 

Biden: Svarar om Putin använder kemvapen

USA har tidigare varnat om att Ryssland kan komma att använda kemvapen mot Ukraina, något Joe Biden tog upp under presskonferensen.

Presidenten menade att om Ryssland skulle använda sig av kemvapen kommer USA att svara.

– Vi skulle svara om han använder det. Vad svaret skulle vara beror på hur han skulle använda det. 

Ukraina: 400 000 ukrainare har tvingats till Ryssland

Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter Lyudmyla Denisova hävdar att hela 400 000 ukrainare från olika städer har tvingats över gränsen till Ryssland av ryska styrkor. Det rapporterar Sky News.

Tidigare under dagen uppgav Mariupols kommunfullmäktige på Telegram att 15 000 personer ur stadens befolkning tvångsdeporterats till Ryssland. Specifikt skulle det röra sig om befolkning från stadens västra delar.

”De tvingar människor som redan är utmattade av kriget att sätta sig på bussar. Det finns också uppgifter om att de ryska ockupanterna beslagtar människors pass och andra ukrainska identitetshandlingar”, hävdar kommunfullmäktige.

Uppgifterna om tvångsdeportationer, och antalet ukrainare som kan ha utsatts, är inte verifierade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.