Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina 31 mars

Civila ska evakueras ur Mariupol i dag. Men beslutet kan öppna upp för Ryssland att attackera hårdare, enligt säkerhetsanalytikern Jonas Kjellén.

Flera experter är skeptiska till uppgiften om att ryska soldater blivit ”akut strålsjuka” i Röda skogen.

Minst 20 personer har dött efter en rysk attack mot en myndighetsbyggnad i Mykolajiv, enligt ukrainsk räddningstjänst.

Teorin: Mariupol evakueras – attack förbereds

Ukrainska myndigheter har meddelat att bussar skickats till den belägrade staden Mariupol för att evakuera civila. Detta efter att Ryssland meddelat att det skulle råda vapenvila i den hårt beskjutna hamnstaden på torsdagen.

Flera tidigare försök till evakuering har avbrutits då beskjutningen tagit vid innan människor hunnit fly.

Jonas Kjellén, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att nya försök till vapenvila och humanitära korridorer kan vara en del av en rysk taktik för att ta över Mariupol.

– Det finns vad det verkar ukrainska motståndsfickor kvar i vissa delar. Då kan man ju tänka sig att man vill se detta just för att kunna gå in och använda tungt artilleri på ett annat sätt. För att ta bort de husen där man vet att de befinner sig, säger han.

Experter skeptiska till uppgift om ”strålsjuka”

En ukrainsk statstjänsteman uppgav att ryska soldater som varit i Tjernobylområdet skickats till ett sjukhus som specialiserar sig på strålsjukdomar. I ukrainska och västerländska medier spreds därefter en uppgift om att soldaterna drabbats av akut strålsjuka, efter att ha grävt skyttegravar i Röda skogen.

Men flera experter är kritiska till rapporteringen.

– Det är förmodligen rena dumheter, säger Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers.

Han säger att strålningen i Röda skogen är alltför låg för att orsaka akuta problem.

Den pensionerade kärnforskaren Cheryl Rofer är också ”extremt tveksam”. I en tråd på Twitter skriver hon att majoriteten av Röda skogen aldrig varit radioaktiv nog för att orsaka akut strålsjuka. Med dagens nivåer av strålning skulle det ta 500 000 timmar av exponering för att orsaka livsfarlig skada, skriver hon.

Ukraina: 20 döda i attack mot Mykolajiv

På tisdagen attackerades en myndighetsbyggnad i Mykolajiv i södra Ukraina av ryskt artilleri.

Enligt Ukrainska räddningstjänsten har minst 20 människor bekräftats döda efter attacken. Ytterligare 33 personer har skadats, rapporterar CNN. 

Stadens borgmästare Oleksandr Senkevych har sagt att han misstänker att Ryssland försökt komma åt den regionala guvernören Vitaly Kim genom attacken. Men guvernören var inte där vid tillfället.

Jeremy Fleming: Förstör utrustning • Skjutit ner egna flyg av misstag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.