Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krig, naturkatastrof eller stor kris – så rustar du som en äkta ”prepper”

Tänk på att vattendunkarna ska vara rena. Foto: LEIF JACOBSSON
Torrmaten tar lite plats, men kräver rent vatten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Fotogenlampan ger både värme och ljus. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Folköl innehåller kolhydrater och släcker törsten. Håller cirka ett år. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sju dygn. Så länge måste vi kunna klara oss om Sverige kastas in i en krissituation.

Det säger försvarsberedningen i en rapport som presenterades den 20 december 2017.

Många svenska så kallade preppers anser att det fortfarande inte räcker. Man måste vara beredd att försörja sig själv och sin familj i minst tio dygn. Och då behöver du förbereda sig noga. 

Försvarsberedningen med Björn von Sydow (S) presenterade sin delrapport på onsdagen. I rapportern framkommer att vi inte kan utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige.

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige", skriver beredningen. Försvaret måste därför planera för att kunna hantera en tre månader lång kris. 

 

LÄS MER: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" 

 

Varje enskild medborgare måste också förbereda sig bättre, både mentalt och praktiskt. Så här gör du för att klara den första avgörande veckan.

Så klarar du dig i sju dygn utan hjälp

På sajten 72timmar.se från Civilförsvarsförbundet i Göteborg har överlevnadsexperten Harry Sepp listat de fem grundbehoven vi har för att överleva.

Det är fem saker att tänka på: Vatten, värme, mat, trygghet och sömn. Att bli berövad någon av dessa fem kan leda till personlig katastrof.

Sinar kranen kan du hämta fräscht vatten Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN

Hur mycket rent vatten behöver vi?

Räkna aldrig med att det finns rent vatten i kranen. 

Vi klarar oss något dygn utan vatten, sedan tappar vi arbets- och koncentrationsförmåga i takt med vätskebristen.

Vi rekommenderas ha 5 liter vatten per person och dag. Vi dricker 2–3 liter vatten. Resten behövs för disk, tvätt och personlig hygien. Du behöver alltså en 35-litersdunk vatten per person i hushållet.

 

LÄS MER: Lina, 21, är beredd på det värsta 

 

Hur ska jag förvara vattnet?

Vatten har olika lång hållbarhetstid, beroende på kvalitet. Har du egen brunn och vatten som testats bra kan det hålla längre. Är brunnsvattnet av okänd kvalitet kanske du ska koka det först. Koka så att du får stora bubblor.

Använd rena vattendunkar och förvara vattnet svalt och mörkt. Vattnet bör bytas varje vecka, rekommenderar Civilförsvarsförbundet. Så skriv datum på dunkarna, så är du säker. Använd maskeringstejp där du skriver datumet på. 

Du kan rengöra pet-flaskor och lägga i frysen. Det är ett dubbelt plus, för om du drabbas av elavbrott kommer frysen att vara kall längre. Tänk på att vatten expanderar när det fryser.

Om vattnet tar slut, kan du kanske hämta i en närbelägen sjö. Var noga med att koka vattnet först – gäller även om du tror att vattnet i ledningarna smittats. Tänk på att reningsverket säkert inte längre fungerar.

Hur mycket mat ska jag ha hemma?

Ha alltid ett reservförråd med mat för minst tre dygn, helst tio. Du ska inte räkna med att det finns livsmedel att köpa i närheten. 

Du kan inte spara mat hur länge som helst, så se till att äta av reservkosten och ersätt med nytt. Så köp bara sånt som du skulle äta under normala omständigheter. 

Det här betyder prepper

Prepping kommer från engelska ”prepare”, att vara förberedd. Allt fler svenskar engagerar sig i prepping med tanke på att kunna överleva ett antal dygn om hela samhället skulle slås i bitar.

Du behöver fett. Så tänk på att ha olja hemma. Nötter är också bra för att tillgodose fettbehovet. Choklad är också bra. Den håller oftast länge utan att bli dålig.

Bra att ha: Helkonserver som kan förvaras i rumstemperatur. Pulvermat av alla slag. Ris och pasta, hårt bröd, torrmjölk och soppor. 

Även om man kan äta konserverna kalla, så är det bra för humöret att få i sig lite varm mat.

Glöm inte att krydda efter smak och behov. Det höjer humöret. Foto: MARTINA HUBER

Hur värmer jag maten eller mig själv?

Räkna inte med att du har fungerande el. Räkna också med att det kan ta tid att få tillbaka elen efter den värsta katastrofen är över. Myndigheterna kommer att prioritera vem som ska få el först. Räkna med att hushållen får tillbaka elen sist.

Du bör ha ett enkelt spritkök. Det kan kännas oviktigt, men det är bra för moral och humör om du vet att du kan värma din mat.

Det är också bra med värmekälla så att du och dina nära kan hålla värmen. En portabel kamin på gas eller fotogen är bra. Vanliga fotogenlampor fungerar också. 

Ett mindre bensindrivet elverk kan göra livet mycket drägligare.

Ta fram filtar och varma kläder

Skulle du drabbas av en katastrof mitt i vintern är det livsviktigt att hålla värmen. Sovsäckar och flera lager varma filtar kan räcka, tillsammans med fotogenlampor. Tänk på att vädra så att du inte drabbas av kolmonoxidförgiftning.

Gör ditt hem mindre för att spara energi. Varje människa avger värme motsvarande en 100 watts-lampa och ju närmare ni är varandra, desto lättare är det att hålla värmen.

Tänk på att ha brandsläckare eller brandfilt. Det är alltid en risk att använda öppen eld inomhus.

Håll dig informerad och var trygg

Det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer under en kris. Oron kan vara lika förgörande som bristen på mat och vatten.

Ha alltid en fungerande batteri- eller solcellsradio tillgänglig. Och batterier. Du kan inte räkna med att mobilnätet fungerar, men radiosändarna kan göra det. Det finns även radiomottagare som du kan veva upp.

Ett tips är att skaffa en radio som drivs med solceller eller som kan vevas upp. 

Lyssna sedan på Sveriges Radio P4. Lokalradion kommer att sända viktig information till dig. Om du hör signalen VMA – viktigt meddelande till allmänheten – gå inomhus, stäng fönster och dörrar och lyssna på P4 för mer info.

Skaffa en radio som drivs på solkraft eller som går att veva upp. Foto: LEIF JACOBSSON

Du behöver sova ordentligt

Vi behöver sömn för att kunna fungera. Du ska inte sova på kallt underlag. En bra sovsäck fungerar under kalla omständigheter. 

Det här behöver du också

Tänk på att ha enklare mediciner, sårrengöring och plåster hemma. Alla som gjort militärtjänst vet vikten av att alltid ha första förband i närheten.

Det är bra om du har pengar hemma. Bankomaten kanske inte fungerar längre. Men du ska inte ha så mycket att du blir orolig för inbrott och stöld. 

För att undvika tristess som kan leda till depression gäller det att hitta saker som känns vardagliga och trevliga. Böcker, sällskapsspel eller någon leksak kan göra skillnaden. Och ta aldrig ett kramdjur från ett barn. 

Checklista för en överlevnadsväska att ta med

Måste du evakuera ditt hem behöver du packa en väska eller ryggsäck snabbt. Den kan innehålla, skriver sajten Urvaken:

Vatten.

Mat.

Ficklampa.

Schweizisk armékniv, eller liknande.

Tändare eller tändstickor.

Värmefilt.

Regnponcho.

Extra kläder.

Handskar, mössa.

Värktabletter.

Karta och kompass.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!