Kremls kyliga svar till avhoppade diplomaten

Ryska ex-översten till Putin: ”Dra dig ur kriget”
Boris Bondarevs passfoto som nyhetsbyrån AP har fått tillstånd att använda.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kremls talesperson Dimitrij Peskov.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Bondarev, 41, lämnade jobbet som rysk toppdiplomat genom en avskedsansökan som totalsågade utrikesminister Sergej Lavrov och den ryska maktelit som startat invasionskriget mot Ukraina. 

Nu har Kremls talesperson, Dimitrij Peskov, kommenterat avhopparens angrepp.  

– Vi kan säga att herr Bondarev inte längre är med oss, han är snarare emot oss, säger Peskov till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti

Under måndagen lämnade Boris Bondarev, rysk FN-diplomat i Geneve, in sin avskedsansökan där han gick till rasande attack mot den ryska maktelit som han anklagade för att ha planlagt invasionen för att sitta kvar vid makten och berika sig själva.  

Protestavhoppet mot den ryska krigsföringen i Ukraina fick världsomspännande uppmärksamhet. 

”Under 20 år i min diplomatiska karriär har jag sett vår utrikespolitik skifta åt olika håll, men aldrig har jag skämts så mycket över mitt land som den 24 februari i år”, skrev Bondarev som även levererade en rejäl känga åt sin chef – utrikesminister Sergej Lavrov. 

”Sergej Lavrov är en god illustration på degraderingen i det här systemet. På 18 år gick han från att vara en professionell och utbildad intellektuell, som många av mina kolleger högaktade, till en person som konstant sprider motstridiga uttalanden och hotar världen (där ingår Ryssland också) med kärnvapen!”. 

Peskovs kyliga svar: Han fördömer agerandet”

Under tisdagen bemötte Kremls talesperson Dimitrij Peskov den avhoppade diplomatens utspel. 

Han uttryckte sig som att han inte känner till vem diplomaten är. 

– I Kreml känner vi inte till det här brevet. Om han var anställd hos utrikesdepartementet så är det här en fråga för utrikesdepartementet. Här kan vi säga att herr Bondarev inte längre är med oss, han är snarare emot oss. Han fördömer agerande från det ryska ledarskapet, men agerandet från det ryska ledarskapet har stöd av nästan hela befolkningen i vårt land. Det betyder att den här gentlemannen är emot den generella, gemensamma åsikten i vårt land, sa Peskov, enligt Ria Novosti. 

Se också: 

Skryter om ryska vapnet i tv – dagen efter sprängs det

Ryska missen – kan ha avslöjat positionen för Ukraina • Hånas på Twitter: ”Snyggt jobbat”

Här skriker ryska publiken ”Åt helvete med kriget”

Artisten stoppar sin konsert – börjar kritisera kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.