Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kremls hån – pekar ut svensk författare

Lars Wilderäng har liverapporterat om kriget i Ukraina varje dag.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ryska UD:s inlägg på hemsidan.
Foto: SKÄRMDUMP

Ryska UD går till hård attack mot svenska medier, bloggare och opinionsbildare.

Författaren Lars Wilderäng kallas för en ”europeisk hök” efter ett blogginlägg om raketen som träffade Polen förra veckan.

”Att få kritik från Kreml är mer en kvalitetsstämpel än en förolämpning”, skriver Lars Wilderäng i ett mejl.

I ett inlägg på ryska UD:s hemsida beskylls svenska medier för att sprida ”fake news”. Den svenska bevakningen kallas ”opålitlig” och vidare hävdas att medierna främjar en ”antirysk agenda”. 

En av personerna som hamnat i skottgluggen för den ryska ilskan är författaren Lars Wilderäng som under många år också drivit bloggen ”Cornucopia?”. Wilderäng bloggar flitigt och har publicerat mängder av inlägg sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari. 

Ryska UD slår särskilt ned på ett inlägg som publicerades i tisdags förra veckan, samma kväll som en robot träffade byn Przewodow i Polen nära den ukrainska gränsen. Wilderäng kallas bland annat för en ledande opinionsbildare och ”europeisk hök”. I raljerande ton beskrivs inlägget som ett ”så kallat reportage” och Wilderäng beskylls för att inte ha brytt sig om att leta reda på relevant information ens med ett öga. 

När det verkar som att ”oberoende medier” i Sverige nått botten, då knackar ”opartiska svenska bloggare” på underifrån”, skriver ryska UD på sin hemsida. 

Lars Wilderäng: ”En kvalitetsstämpel”

https://twitter.com/Cornubot/status/1596181423584690178

Men Lars Wilderäng tar lätt på det ryska angreppet.

Wilderäng skriver i ett mejl till Expressen: ”Kremls angrepp på svensk press och även på mig är ett kvitto på att svensk media gör ett bra arbete. Att få kritik från Kreml är mer en kvalitetsstämpel än en förolämpning.

Wilderängs blogginlägg med rubriken ”Ryssland uppges bombat Polen med kryssningsrobotar – två civila dödade” publicerades strax efter 20-tiden den aktuella kvällen, enligt tidsstämpeln. Inledningsvis uppgav Polen att det förmodligen handlade om en rysktillverkad robot. Dagen efter sa Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, att det förmodligen var en ukrainsk luftvärnsmissil, som avfyrades för att skydda Ukraina från en rysk kryssningsrobotattack. Stoltenberg var samtidigt noga med att betona Rysslands skuld.

– Det här är inte Ukrainas fel. Ryssland bär ansvaret för vad som hände i Polen i går. För det här är en direkt följd av det pågående kriget och vågen av attacker från Ryssland mot Ukraina, sa Stoltenberg.


Invånarna saboterade ryska belägringen av Cherson i hemlighet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.