Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska draget – skickar hem ambassadpersonal

Utrikesminister Ann Linde om Rysslands oresonliga ton, diplomatisk lösning och Sveriges relation till Nato.
Vladimir Putins presstalesperson Dmitrij Peskov.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenska soldater anländer till Gotland.
Foto: Försvarsmakten
Svenska soldater anländer till Gotland.
Foto: Försvarsmakten
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland skyller den eskalerande spänningen i Europa på väst, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Vladimir Putins presstalesperson säger att bland annat Sveriges aktivitet i Östersjön är bevis på det.

– Det är inte vi som är anledningen, säger Dmitrij Peskov.

Samtidigt uppges Ryssland ha börjat tömma sin ambassad i Kiev på personal.

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina

Att Estland bett om att få fler Nato-soldater till sitt land – och Sveriges aktivitet i Östersjön – talar för att det i själva verket är väst som står för den allt mer allvarliga situationen i Europa, säger Peskov, enligt Interfax.

– När det gäller Estlands begäran, och så vidare, att placera ytterligare kontingenter på sitt territorium är just det ett bevis på grunden av våra farhågor. Och det är bevis på att vi inte är anledningen till den upptrappade stämningen, säger Dmitrij Peskov.

Ryssland har de senaste månaderna mobiliserat 100 000 soldater längs gränsen med Ukraina och ställt krav på Nato och USA, bland annat om att militäralliansen inte ska expandera. Samtidigt har Ryssland hotat med ”militärtekniska åtgärder”.

New York Times rapporterar också att Ryssland börjat tömma sin ambassad i Kiev på personal. Den 5 januari ska 18 anhöriga till ryska diplomater förts hem enligt uppgifter, och de följande dagarna reste 30 fler personer hem.

Det är oklart hur man ska tolka utvecklingen, konstaterar tidningen.

Ryssland skickade landstigningsfartyg

Inom loppet av en månad har Ryssland skickat fem landstidningsfartyg till Östersjön. Innan dess, i december, fanns bara ett av de offensiva fartygen på plats. På måndagen uppgav Försvaret att flera fartyg var på väg att lämna Östersjön igen.

– Vi har noterat att tre har lämnat Östersjöområdet genom Stora Bält. Tre är kvar i området, säger Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten.

– Man har haft kapacitet utöver de delar som normalt uppträder i Östersjöområdet.

– I och med att det är landstigningsfartyg är det en offensiv komponent. Jag ser inte att det finns en överhängande risk, utan jag förhåller mig till det faktum att när förmågan att landstiga ökar i mitt område, då behöver jag vidta åtgärder.

På tisdagen rapporterades att alla sex fartyg lämnat Östersjön.

Försvaret: Ganska allvarlig situation

I helgen har Försvarsmakten gjort flera truppförflyttningar. Flera transporter har gjorts till Gotland. Michael Claesson kallar situationen i Europa ”ganska allvarlig”.

– Jag vill inte kalla det ett konkret hot. Det handlar om att det finns en förändrad normalbild. Sammantaget är situationen ganska allvarlig, utan att peka ut en direkt nära förestående attack.

Hur ser du på säkerhetsläget för svensk del?

– Ett faktum att ta på allvar är hela utvecklingen som sker. Den spända relationen mellan Ryssland och väst, och kopplingen till Ukraina. I ett regionalt perspektiv måste det ses som ett närliggande land. En konflikt i Ukraina kan mycket lätt spilla över och få följdeffekter i andra delar av Europa.

Kremls svar på ukrainska anklagelserna: ”Skyller allt på oss”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.