Hemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGESHemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Hemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Enligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅNEnligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅNFBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN

Kreml sågar uppgift: Inga dokument om Trump

Publicerad

MOSKVA. Ryssland förnekar bestämt att man har något komprometterande material om USA:s blivande president Donald Trump.

Det efter uppgifterna om att USA:s underrättelsetjänst har lagt fram just det påståendet i en rapport till Donald Trump.

– De är totalt fejk, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov. ”Lever vi i Nazityskland?”, twittrar Donald Trump.

Klockan 17.00 svensk tid håller Donald Trump sin första presskonferens som vald till president.

När USA:s högsta underrättelsechefer förra veckan gav Trump sin rapport om ryska försök att påverka USA-valet ska det också ha ingått ett annat, minst sagt känsligt dokument: en sammanställning av uppgifter om hur ryska agenter påstår sig ha komprometterande information om Trump som kan användas för utpressning.

Bland annat ska uppgifterna handla om en sexvideo med Trump inspelad i Moskva, och affärserbjudanden som förtäckta mutor. Uppgiften har slagit ned som en bomb i USA och världen om, men från Moskva förnekar man nu bestämt påståendet.

Trump anklagar nu underrättelsetjänsten för att "läcka falska nyheter" och frågar sig om "vi lever i Nazityskland". På Twitter skriver han: ”Underrättelsetjänster skulle aldrig ha tillåtit att falska nyheter ”läcker" till allmänheten. Ett sista försök att komma åt mig. Lever vi i Nazityskland?”

 

 

 

 

Uppgifterna tillbakavisas även av Putins talesman Dmitrij Peskov.

– Nej, Kreml har inget komprometterande material om Trump, säger Peskov i en telefonkonferens enligt statliga medier.

”Nonsens”

– Det här är helt falsk information. En fabricering och totalt nonsens. Kreml ägnar sig inte åt att samla komprometterande material.

Peskov förnekar också att det skulle finnas någon sorts komprometterande uppgifter om Hillary Clinton, och han kallar uppgifterna ”hysteriska” försök att skada politiska kontakter.

– Det är ett tydligt försök att skada våra bilaterala relationer, säger han.

Även Nikolaj Kovaljov, FSB:s tidigare chef som nu sitter i ryska parlamentets underhus, förnekar att det finns några sådana uppgifter i en intervju med nyhetsbyrån Interfax.

– Vem bryr sig om att samla in komprometterande material om en man som kom hit för att arrangera en skönhetstävling?

Rapport från ex-agent

Uppgifterna har samlats av en brittisk före detta underrättelseagent som Trumps politiska rivaler anställt för att göra ”oppositionell research” om presidentkandidaten. Informationen, som kommer från ryska källor, har inte heller bekräftats oberoende och innehåller enligt Buzzfeed vissa felaktigheter som stavning av ett namn och beskrivningen av en rysk ort.

Men amerikanska tjänstemän beskriver den brittiska källan som en kompetent och pålitlig agent med god erfarenhet av Ryssland.

Dokumentet ska även ha överlämnats till president Barack Obama och en handfull andra amerikanska toppolitiker, enligt CNN som gjort avslöjandet avslöjande. Dokumentets existens och ungefärliga natur rapporterade nyhetssajten Mother Jones om redan innan valet, utifrån samtal med ex-agenten. CNN levererar dock flera nya uppgifter och innehållet i dokumentet har spritts på nätet av flera medier.

Trump: ”Häxjakt”

Trump har inte kommenterat uppgifterna men efter att nyheten blev offentlig twittrade han:

”FEJKNYHETER – EN TOTAL POLITISK HÄXJAKT!”

Trump ska under onsdagen håller en presskonferens, bara nio dagar innan han tar plats som USA:s blivande president. Presskonferensen väntades framför allt handla om hur fastighetsmagnaten ska sköta sin stora förmögenhet för att det inte ska krocka med presidentämbetets ansvar. Nu kommer det av allt att döma domineras av de nya uppgifterna.

Frågan om Trumps relation till Ryssland och ryska intressen har spelat en central del i den amerikanska presidentvalskampanjen och dess efterspel. Trump har i ett läge där förhållandet mellan USA och Ryssland är rekorddåligt uttryckt sig positivt om den ryske ledaren Vladimir Putin, och förespråkat reparerade relationer.

Det samtidigt som amerikanska underrättelsetjänster anklagar ryska hackare för att ha ingripit i valet för att hjälpa Trump vinna. Det är uppgifter som Trump överlag avfärdat, något även Ryssland gjort gång på gång.

Ryska medier och politiker har genomgående hejat på Putin och hyllat hans seger, även om man på toppnivå varit mer avvaktande i sin optimism. Trumps motkandidat Hillary Clinton är dock mycket impopulär bland ryska makthavare, och få tvivlar på att Trump är den kandidat Kreml ville se vinna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag