Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kreml: Kommer att annektera på fredag

Di:s reporter Malin Rising rapporterar från gränsen mellan Finland och Ryssland.
Vladimir Putin-
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Kreml meddelar att man kommer att förklara de ockuperade ukrainska regionerna som en del av Ryssland på fredag, rapporterar AP.
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryska soldater i Cherson.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kreml meddelar att man kommer att förklara de ockuperade ukrainska regionerna som en del av Ryssland på fredag, rapporterar AP.

Beskedet kommer efter de så kallade ”folkomröstningarna” i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

Ukrainare kommer även, från och med den 1 oktober, behöva ryska pass för att lämna territoriet, enligt flera inlägg på Telegram. 

Ryssland kommer att annektera de fyra ockuperade områdena i Ukraina redan under fredagen den 30 september, enligt AFP. 

Det kan även bli svårare för ukrainare som bor i de ockuperade områdena av Ukraina att resa därifrån. 

Flera inlägg på Telegram vittnar om hur personer i regionerna fått veta att de från den 1 oktober kommer att behöva ryska pass för att lämna territoriet. 

Ryska tidningen Meduza har tidigare rapporterat att annekteringen av områdena kommer att ske på samma sätt som när Krim förklarades som en del av Ryssland 2014. En källa säger till tidningen att ryske president Vladimir Putin själv kommer att delta och att ceremonin troligen kommer att äga rum i Kreml.

”Folkomröstningarna” ägde rum mellan den 23 och 27 september och fördöms av EU som kallar skenomröstningarna för olagliga. Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har också ogiltigförklarat valresultatet i alla fyra regioner.  

Rysslands president Vladimir Putin påstår att syftet är att ”rädda” i områdena Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, som ockuperas av Ryssland.

Donetsk och Luhanks självständiga republiker

Redan innan kriget i Ukraina bröt ut erkände Ryssland de två självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga republiker.

Men i slutet av september kom rapporter om att Ukraina hade lyckats göra framsteg i återerövringen av regionerna. 

Guvernören i Luhansk, Serhiy Haidai sade att den ukrainska armén tagit full kontroll över byn Bilohorivka, en förort till den större staden Lysytjansk.

– Steg för steg, centimeter för centimeter, kommer vi att befria vårt land från ockupanterna, sade han, enligt The Guardian. 

Flera bedömare menar att Ukraina under de senaste veckorna har lyckats genomföra en förvånansvärt effektiv motoffensiv – men att framgångarna är just det som fått president Vladimir Putin att agera.

Här flyr tiotusentals från Ryssland

Enorma bilköer för att lämna landet efter Putins besked om mobilisering: ”Vår regering ljuger”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.