Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kreml kallade upp svensk ambassadör

Ryssland har kallat upp diplomater från Sverige, Tyskland och Danmark i protest mot ländernas utredningar om explosionerna mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Moskva kommer samtidigt med nya krav om att få vara med i utredningarna.

”UD kan bekräfta att ryska företrädare lyfte utredningen om Nord Stream på dagens möte med den svenska ambassadören. Även Danmark och Tyskland kallades upp med anledning av pågående utredningar av Nord Stream-sabotaget”, skriver utrikesdepartementets (UD) presstjänst i ett mejl till TT.

Enligt det ryska utrikesdepartementet ska åtgärden ses som en diplomatisk protest över den ”fullständiga bristen på framsteg” i utredningarna som ”myndigheterna i dessa länder säger sig genomföra”.

”Försöker fördröja”

Enligt Moskva har Sverige, Tyskland och Danmark misslyckats med att ”säkra transparensen” i utredningen och ”visat bristande intresse” av sanningen, genom att neka rysk medverkan i utredningen.

”Det är tydligt att de försöker fördröja utredningen och sopa igen spåren för den riktiga förövaren”, skriver ryska utrikesdepartementet.

Svenska UD skriver att man noterat Rysslands återkommande önskemål om en internationell utredning.

”Ryska myndigheter har vid upprepade tillfällen informerats om den svenska utredningen. Sabotaget skedde på internationellt vatten och operatörerna av gasledningarna har inspekterat skadorna”, skriver UD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.