Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravlistan för nedrustning: starksprit och kostymer

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Diktatorn kräver kostymer och starksprit innan samtalen om nedrustning kan återupptas.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreanskt missiltest.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sydkorea ser gärna att det norra grannlandet återupptar samtalen med USA om nedrustning.

Men den Nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un kräver att sanktioner lyfts för att det ska hända.

Det är speciellt lyxvaror som starksprit och kostymer som diktatorn suktar efter.

Förra veckan upprättades den officiella direktlinjen mellan Syd- och Nordkorea efter ett år av radiotystnad. De respektive ledarna sägs vilja förbättra relationerna sinsemellan – det som hindrar dem, enligt Nordkorea, är sanktionerna mot landets import.

I det senaste samtalet mellan länderna önskade Sydkorea att grannen i norr ska återuppta samtalen om nedrustning med USA. Men representanterna från Nordkorea ska då ställt ett ultimatum: Först måste importsanktionerna mot Nordkorea lyftas.

Kim Jong-Uns kravlista

Enligt ett uttalande från de sydkoreanska parlamentarikerna återfinns både bränsle och en miljon ton ris på kravlistan av förnödenheter vars sanktioner Nordkorea önskar ska lyftas. Men de mottog också krav om varor av mer rekreationell lyxkaraktär.

– Jag frågade vilka förnödenheter de helst vill ha och de sa att förstklassig sprit och kostymer var inkluderade, inte bara för Kim Jong-Uns egen konsumtion utan för att dela ut bland Pyongyangs elit, säger parlamentarikern Ha Tae-Keung, till Reuters.

Nordkoreanska medier har, enligt nyhetsbyrån, inte rapporterat några detaljer om de senaste samtalen länderna emellan.

Kim Jong-Un: Nordkorea utvecklar nya vapen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.