Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Utred om Obama avlyssnade

Donald Trump.
Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama.
Foto: Olivier Douliery / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

USA:s president Donald Trump trappar upp kampen i den påstådda avlyssningshärvan.

Nu kräver han att kongressen undersöker ifall hans företrädare Barack Obama lät bugga hans telefon under valkampanjen.

Men James Clapper, underrättelsechef under kampanjen, förnekar bestämt att något liknande hänt, enligt BBC. Det gör också FBI-chefen James Comey.

Det började med att Donald Trump anklagade expresidenten Barack Obama för att ha avlyssnat honom i en telefon i Trump Tower, och det fortsatte med att Obama kontrade med att anklagelsen inte stämde.

– Han har aldrig gett order om övervakning av någon amerikansk medborgare, sa Obamas talesperson till nyhetsbyrån AFP.

Även James Clapper som var chef för underrättelsetjänsten under kampanjen förnekar avlyssning.

– För säkerhetstjänstens del som jag haft ansvar för var det ingen avlyssningsaktivitet mot den blivande presidenten vid den tiden, inte heller under tiden som kandidat, eller mot hans kampanj, säger Clapper till NBC.

På lördagen bad FBI justitiedepartementet att komma med belägg emot Trumps anklagelser, säger källor till CNN. Att en president skulle ge order om avlyssning av en enskild person är helt olagligt. Men justitiedepartementet har hittills inte sagt något i saken.

FBI-chefen James Comey förnekar enligt BBC att Trumps anklagelser om avlyssning är sanna.

Trump vill utreda avlyssningsskandal

Och Donald Trump står på sig. Nu vill han att USA:s kongress undersöker ifall Barack Obama lät avlyssna honom inför presidentvalet. Under helgen skrev Trump på Twitter från sitt helgboende i Florida och refererade till "Nixon/Watergate"-skandalen från 1972 vilken slutade med att president Nixon tvingades avgå.

Donald Trump har inte lagt fram några bevis för att hans anklagelser mot Barack Obama stämmer.

Pressekreteraren backar upp Trump

Trumps pressekreterare Sean Spicer säger att den utredning som Donald Trump vill driva i genom också bör gälla den påstådda ryska inblandningen under valet och om den verkställande makten då missbrukades.

– Rapporter om möjliga politiskt motiverade undersökningar direkt före valet 2016 är väldigt oroande, säger Spicer på Twitter.Sean Spicer ger inte heller några bevis för presidentens anklagelser mot Barack Obama. Han säger att Trump vill att kongressens underrättelseutskott utövar sin tillsynsmyndighet för att avgöra om den verkställande grenens utredningsbefogenheter missbrukades under hösten 2016.

– Varken Vita huset eller presidenten kommer att ge ytterligare kommentarer förrän en sådan översyn är genomförd.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.